Dan uoči protesta u Beogradu Vučić organizuje 70.000 Srba da pozdrave Putina

Putin dolazi u posjet Beogradu u vrijeme kada je predsjednik Srbije i vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić uzdrman demonstracijama na kojima se okuplja sve više građana. Sljedeći protest zakazan je za 16. januar, na dan ubistva Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici, piše Večernji list.

Prema najavama srbijanskih medija, Putinov avion će od granice Srbije do beogradskog aerodroma Nikola Tesla pratiti MIG-ovi 29.

Tokom posjeta Putin će Vučiću uručiti i Orden Aleksandra Nevskog, visoko odličje koje ruska država dodjeljuje istaknutim ličnostima za razvoj međudržavne suradnje. U Srbiji se ništa ne prepušta slučaju pa se najavljuje da će Putina u Beogradu dočekati više od 70.000 ljudi, a osiguravati više od 5.000 policajaca.

Očekuje se dolazak više od hiljadu autobusa iz cijele Srbije, a kako prenose neki srbijanski mediji, vladajući SNS angažirao je organizacije širom države koje su dobile kvote, ovisno o veličini grada, općine i broja članova stranke, koje su dužni dovesti u Beograd da dočekaju Putina.

Najavljuje se da će biti razgovora i o saradnji dviju država, novim ruskim ulaganjima u Srbiji vrijednim nekoliko stotina miliona eura i priključenju Srbije na plinovod Turski tok. Ponovno će se razgovarati i o vojnoj suradnji i isporuci tenkova T-72 i protuzračnih raketa.

Izvor: klix.ba

Related posts