Đaci u BiH ponovo se odlučuju za upis u “popularne” škole koje vode na biro

Dok stručnjaci u zemljama balkanske regije preporučuju upis u srednje strukovne škole čiji nastavni planovi su znatno prilagođeniji tržištima rada, djeca i roditelji i dalje se većinom odlučuju za takozvane “popularne” škole.

Dok u srednjim školama mašinske, eletro, saobraćajne, telekomunikacijske i optičarske struke skoro svake godine ostaje upražnjenih mjesta, najviše onih koji ostanu ispod “crvene crte” prilikom upisa je na spiskovima gimnazija.

Gimnazija je u regiji i dalje škola broj jedan kad je riječ o izboru učenika, a slijede srednje medicinske i ekonomske škole.

Lamija Husić, stručna savjetnica Ministarstva nauke, obrazovanja i mladih Kantona Sarajevo u kojem je skoncentrisan najveći broj srednjih škola u Bosni i Hercegovini, kaže da će u ovoj školskoj godini imati 42 srednje škole za koje će djeca moći da apliciraju, u koji se ubrajaju i javne i privatne škole.

“U posljednjih desetak godina evidentan je trend porasta interesovanja i aplikacija u škole koje rade po gimnazijskim programima. Znači, upis u gimanzije je i dalje najatraktivniji za učenike u Kantonu Sarajevo bez obzira na to što u ovom trenutku na spiskovima Zavoda za zapošljavanje imamo skoro 4.000 maturanata gimnazije koji su nezaposleni. To su djeca koja su završila srednju školu, a nisu odlučili dalje nastaviti školovanje”, istakla je Husić.

U Kantonu Sarajevo ove godine očekuju upis do 3.900 učenika u prve razrede šrednjih škola što je za oko 300 učenika manje nego prošle školske godine.

“To je podatak koji nas pomalo zabrinjava”, kaže je Husić.

Kantonalno ministarstvo, istakla je Husić, pokušava roditeljima i učenicima, u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje, ukazati na zanimanja kojih je najviše na birou, ali i na ona kojih je najmanje bez posla. Ove godine odlučili su objaviti poziv za stipendiranje stotinjak učenika koji se odluče upisati neka od zanimanja za koja na birou nema nezaposlenih.

“To su, prema našim podacima, mljekar, betonirac, zavarivač, bravar, tapetar, parketar”, kazala je Husić.

Prema njenim riječima, u Sarajevu su uvijek bile atraktivne medicinske srednje škole: “U posljednje dvije godine, a možda i više, nismo primijetili enormno povećanje zainteresovanosti djece, ali apliciraju u velikom broju u medicinske škole.”

Direktor Druge gimnazije u Sarajevu Seid Alibegović istakao je da veliki broj učenika aplicira za upis u ovu školu.

“S ponosom kažem da najbolji učenici grada Sarajeva, pa nekada i šire, upisuju Drugu gimnaziju. Najlošiji učenik koji je bio upisan u Drugu gimnaziju je imao 96,4 poena, što znači da je i kao najlošiji učenik morao imati sve petice”, naglasio je Alibegović.

Na pitanje o sve većem broju mladih koji nakon srednjeg obrazovanja odlaze na rad ili dalje školovanje u inostranstvo, Alibegović kaže kako je nedavno iz jednog matematičkog odjeljenja od 28 učenika, 17 njih upisalo Elektrotehnički fakultet u Sarajevu.

“To je dobar znak, da su ostali u Sarajevu da studiraju”, zaključuje Alibegović.

Related posts