Čudo u voćnjaku Krupljanina Arifa Dizdarevića

Krupljanin, Arif Dizdarević, našao se ovih dana u čudu kad je vidio procvjetalo stablo kruške u svom dvorištu u augustu. Plodovi i cvjetovi u isto vrijeme su ga, malo je reći, iznenadili. Neuobičajena je to pojava za ovo doba godine, koju ne pamti niko u Arifovom komšiluku. Nikad ranije ovo nisu vidjeli. O nekoliko slučajnih pojava na prostoru regije mogli smo čitati, slušati i gledati u medijima, a svako, na svoj način, tumačio je ovu pojavu. Arif Dizdarević iz Bosanske Krupe je penzioner, a gotovo cijeli radni vijek proveo je u Njemačkoj. Mnogo je radio, putovao, ali kaže u svojih šezdeset i sedam godina ovakvo što nije vidio.

Sadnica iz Njemačke

Krušku je zasadio prije dvije godine, a sadnicu je kupio u Njemačkoj. Tamo je Arif i poslao prve fotografije svojoj djeci, prve fotografije ove čudne voćke koja „dok rađa i cvjeta”. I uz ovo, kažimo, da narod, poslovice i predanje kažu da ovakva pojava najavljuje hladnu zimu, mada u nekim krajevima kažu: ili izrazito jaku hladnu zimu ili izrazito vrelo ljeto. Istražujući narodno predanje došli smo do jedne legende o „kruški koja cvjeta” koja kaže da ovakve kruške rastu, ponegdje, u ime nesretnih ljubavi, tačnije „Romea i Julija”. Od jednoga mještanina Bosanske Otoke smo saznali, a provjeravali nismo, da jedna otočka priča kaže nešto slično. Nesretni, koji nisu znali kako sa svojim ljubavnim problemom, peli su se na jednu izrazito visoku krušku s koje se, kad se popne, nikako nije moglo sići. Zaljubljeni, bez izgleda da žive s ljubavlju svoga života, „verali“ su se i okončavali svoj život skokom s kruške. I navodno, u ime nesretnih ljubavnika, legendarna kruška s Crkvine, cvjeta uvijek dva puta godišnje, i to kad joj je inače vrijeme, ali i u vrijeme augusta, kada voćka ima već velike plodove. A što kažu poljoprivredni stručnjaci i druge nauke.

Nagle promjene vremena

Na Institutu za poljoprivredu kažu da je to rezultat nagle promjene vremena i da ta pojava nije nimalo neobična. Mileta Stanković, inženjer za bilje iz Instituta za zaštitu bilja, rekao je, da je pojava ponovnog cvjetanja kruške moguća, ali u septembru. Još jedno cvjetanje kruške u julu mjesecu ili prvoj polovini augusta je, prema njegovim riječima, zaista neobično. Stanković kaže da je do ove pojave najvjerovatnije došlo zbog fiziološkog poremećaja biljke. Poljoprivredni stručnjak Kenan Jusović, je rekao da je cvjetanje voćki u augustu, posljedica „slaganja klimatskih kockica“. On kaže da kad biljka, prosto rečeno, dostigne određen stepen temperature i vlage, ona krene u cvjetanje, bez obzira na kalendar. I tako nas je zaposlila Arifova priča. U njegovom dvorištu procvjetala je kruška s nekoliko cvjetova. Istovremeno je „rodila” i nekoliko plodova. Cvjetovi u nevrijeme, plodovi u svoj „vakat”. Da voćka može da cvjeta u „nedoba“, čulo se i u ovim našim krajevima, ali ono što se dešava u Arifovom dvorištu postalo je prava atrakcija u Bosanskoj Krupi. Arifovi poznanici, prijatelji, rođaci i svi oni koji čuju dolaze na njegovo imanje uz Unsku prugu, „čudom se čude“ i pitaju, u skladu sa sveopćim vremenom i dešavanjima: „našto“ će izići ovaj svijet, kad i kruške nisu više ono što su nekad bile. – piše reprezent.ba

Related posts