Crnogorci oduzimaju pjseničku nagradu Radovanu Karadžiću

Grupa građana iz Bijelog Polja pokrenula je peticiju za oduzimanje pjesničke nagrade “Risto Ratković” Radovanu Karadžiću, osuđenom od strane Haškog tribunal za ratne zločine i zločine protiv humanosti, prenosi portal pcnen.

“Decenijama čekamo da Ministarstvo kulture Crne Gore, lokalna uprava Bijelog Polja i JU “Ratkovićeve večeri poezije” učine civilizacijski iskorak i oduzmu nagradu Radovanu Karadžiću, te tako isprave nepravdu nanesenu Crnoj Gori, Bijelom Polju i velikom pjesniku Ristu Ratkoviću.

Vrijeme je pokazalo da to ne žele i neće svojom voljom učiniti, stoga želimo da ih građanskim protestom i peticijom prisilimo na to”, saopštili su inicijatori peticije.

Radovan Karadžić je nagradu “Risto Ratković” dobio 1993. godine.

Nagrade su se, zbog toga što je dobio Karadžić, odrekli raniji dobitnici Jevrem Brković i Sreten Perović, a iz istog razloga odbio je da je primi Marko Vešović 2008. godine.

Predsjednik žirija koji je nagradio Karadžića bio je Ranko Jovović, pjesnik i tadašnji poslanik Narodne stranke, a članovi Želidrag Nikčević, pjesnik i tada portparol Naradone stranke, i Stevan Kordić, koji je nakon toga izabran za direktora Crnogorskog narodnog pozorišta.

Related posts