Crnadak o referendumu: Dodik je natjerao naorod da glasa protiv Srbije

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, komentirajući jučerašnji referendum u Republici Srpskoj o Danu RS, izjavio je danas za televiziju N1 “da je i on bio dio toga i da je glasao, ali da se neka pitanja moraju postaviti”.

– Očigledno je to bio predizborni skup SNSD-a na koji je potrošeno 1,5 miliona maraka. Jasno je da od referenduma direktnu koristi ima SNSD. Ja sam uvjeren da tako neće biti. Dodiku se mora postaviti pitanje zašto nije 2013. godine napustio institucije BiH istog dana kada je apelaciju podnio Izetbegović. Mislim da će u istoriji biti zabilježeno da je vlast u RS natjerala narod da glasa protiv Srbije. Ovaj referendum nije imao podršku Srbije i narod je izmanipulisan sa tim. Dovedeni smo u delikatnu poziciju, i ako mene pitate, više vjerujem Vučiću nego Dodiku – kazao je Crnadak.

Smatra da je “zanimljivljivo vrijeme pred nama i teško je procijeniti šta će se dešavati”.

BiH je dobila zeleno svjetlo za aplikaciju za članstvo u EU, a Crnadak je rekao kako smatra da je sada perspektiva potpuno otvorena za BiH.

– Očekujemo upitnik do kraja godine, ja se nadam, a onda posao sve čeka u cijeloj BiH, ne samo da pokažemo da smo politički i društveno svi za to, nego da imamo volju i snagu da taj posao radimo. To će predstavljati ogroman napor i nadam se da ćemo imati kandidatsku status do kraja iduće godine. Drago mi je što je sa zelenim svjetlom vrednovano ono što je do sada urađeno – komentarisao je Crnadak za N1.

Related posts