CNN: Nestala 42 helikoptera, sprema li se novi udar u Turskoj?

Najmanje 42 vojna helikoptera nestala su nakon propalog vojnog puča u Turskoj, javlja CNN Turk.

Činjenica da su i vojni helikopteri na popisu nestale vojne opreme zabrinjavajući je podatak, javlja CNN, jer bi moglo doći do novog pokušaja svrgavanja turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Od vojnog udara u petak hiljade vojnika je uhapšeno, dok je smijenjeno na stotine dužnosnika sudova u Turskoj. Najmanje je 290 ljudi ubijeno, dok je njih 1.400 povrijeđeno u haotičnoj noći prepunoj nasilja.

Premijer Binali Yildrim rekao je kako će izdajnici skupo platiti za pokušaj vojnog udara, dok je Erdogan najavio istrijebljenje virusa iz svih državnih institucija.

NATO iz turske baze povlači 50 nuklearki

Potencijalne terorističke prijetnje u NATO-ovoj bazi Incirlik, stotinjak kilometara udaljenoj od sirijske granice, već su dovele do povećanja sigurnosti. Procjenjuje se da je u Incirliku pohranjeno 50 nuklearnih bombi B61. Pokušaj vojnog udara povećao je zabrinutost zbog držanja takvog opasnog arsenala na nestabilnom području.

Turska vlada tvrdi da su neki od zavjerenika bili smješeteni u Incirliku i polijetali iz te baze. Zbog toga je zatvoren zračni promet iznad baze i prekinuta opskrba energijom. Pritom su i privremeno zaustavljene američke zračne operacije protiv militanata takozvane Islamske države u Siriji.

Related posts