Ciljano kršenje Ustava ne može proći bez posljedica

Michael Brand, poslanik u njemačkom Bundestagu i član vladajućeg CDU-a Angele Merkel, u razgovoru za “Avaz” izjavio je da direktno i ciljano kršenje Ustava BiH od predsjednika RS Milorada Dodika ne može proći bezposljedica.

Ovaj iskusni njemački političar, kojeg je kancelarka Merkel imenovala u Ekspertni komitet Bundestaga, cijeni da ilegalni referendum u RS neće utjecati na evropski put BiH, “ako Dodik ode tamo gdje mu je i mjesto”.

Brand ističe kako smatra dobrim poteze koji govore o tome da će ovakvo eklatantno kršenje Ustava biti pravno gonjeno.

Za “Avaz” je prokomentirao i suspenziju glavnog državnog tužioca Gorana Salihovića.

– Ta suspenzija glavnog tužioca BiH, zbog činjenice, kako se tvrdi, da je navodno Dodika štitio u nekoliko velikih korupcijskih afera, govori mnogo, a ponajviše da se ništa više ne može gurnuti pod tepih, niti da se to smije činiti! Smatram da je rano povlačenje međunarodnih sudija i tužilaca iz pravosuđa BiH bila fatalna greška međunarodne zajednice. Zbog toga se i nije moglo ići tragom već duže podignutih optužbi protiv Dodika – kaže Brand za “Avaz”.

Govoreći dalje o slučajevima “Dodik” i “Salihović”, Brand ističe da izlazi na vidjelo ono što svako u BiH u međuvremenu zna, a to je da “korupcija i kriminal u državi cvjetaju”.

Dodikov ciljani udar na državu, u tom kontekstu, ovaj njemački poslanik vidi kao opasnu provokaciju.

– Dodikova Pirova pobjeda, vidimo, bila je potpuno beskorisna. Ovaj njegov taktički manevar vratio mu se kao bumerang. Građani nisu toliko glupi koliko on misli. Čak i u RS, kao u cijeloj BiH, ljudi žele odgovore na specifične životne probleme. Ne trebaju im politički problemi, oni žele posao, pravdu, pa i dobrosusjedstvo. Za ovaj ilegalni referendum dobrim dijelom držim odgovornu i Evropu – istakao je Brand.

Related posts