CIKBiH objavio preliminarne kandidatske liste: Jala Brat, Denis Stojnić, Memo Haljevac… žele biti vijećnici

Jasmin Fazlić, poznatiji i kao Jala Brat, ne bi imao ništa protiv toga da postane vijećnik u Općini Vogošća, a K-1 borac Dževad Poturak predvodi listu SBB-a .

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je objavila preliminarne ovjerene kandidatske liste političkih stranaka i koalicija za predstojeće lokalne izbore. Osim aktera koje smo imali priliku pronaći na izbornim listama iz ranijih izbornih procesa, te nekih novih imena koja se prvi put pojavljuju u bazi CIK-a, na listama možemo pronaći i osobe iz javnog života, poput sportista, glumaca, pjevača ili slikara.

Glumac, pjesnik, direktor

U tom segmentu dominira lista Socijaldemokratske partije (SDP) BiH za Općinsko vijeće Općine Centar Sarajevo, koju predvodi donedavni direktor košarkaških reprezentacija BiH Igor Stojanović. Društvo mu na istoj listi prave pjesnik Benjamin Isović, scenarist Feđa Isović te glumac Almir Kurt.

Više glasova za Općinsko vijeće u Centru će od kolega iz SDP-a pokušati osvojiti Amra Zulfikarpašić, profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti i kandidatkinja Naše stranke. Likovni umjetnici iz Općine Centar imaju još jednog predstavnika na izbornim listama, a radi se o Sulejmanu Memi Haljevcu, koji se kandidirao ispred Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH.

Glasači na oktobarskim izborima će procijeniti ko ima najkvalitetniju listu za Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo, ali najjaču u fizičkom smislu ima Demokratska fronta (DF). Na listi te stranke se nalazi najbolji bh. MMA borac Denis Stojnić, ali i njegov mlađi brat Dado, koji se također bavi borilačkim sportovima.

Malo fudbal, malo politika

Iako ime Mirjane Deak nije nepoznanica u političkom životu, mnogo je poznatija kao vlasnica jedne od sarajevskih modnih agencija, a ambicija joj je kao kandidatkinja SDP-a postati dio narednog saziva Općinskog vijeća Općine Stari Grad. Član Vijeća želi biti Tarik Mulaomerović (DF), učesnik showa „X Factor“.

kandidati

Bivši fudbaler Željezničara i reprezentativac BiH Bulend Biščević se ponovo našao na listi Stranke demokratske akcije (SDA) BiH za Općinsko vijeće Općine Novo Sarajevo. S druge strane, još uvijek aktivni fudbaler Nedo Turković kao kandidat SBB-a namjerava klupu Željezničara zamijeniti vijećnićkom klupom u istoj općini. Sličnu namjeru ima pjevač Mirsad Čomaga (SDP), dječiji zabavljač Mirsad Abdagić Kike (SDU) te bivši mister BiH Dejan Radović (SDA).

Jasmin Fazlić, široj javnosti poznatiji i kao reper Jala Brat, ne bi imao ništa protiv toga da u naredne četiri godine bude SDA-ov vijećnik u Općini Vogošća, a K-1 borac Dževad Poturak predvodi listu SBB-a za Općinsko vijeće Općine Ilidža.

(N. Pobrić/Faktor.ba)

Related posts