Cijelo selo zavoljelo dva laneta

Dva laneta, stara tek nešto više od mjesec dana, spašena su i ovih dana zbrinuta na imanju lovca Izeta Alagića u selu Donji Kamengrad, desetak kilometara od Sanskog Mosta. On kaže kako se radi o muškom i ženskom mladunčetu koje su u grmečkim šumama pronašli ovdašnji lovci prilikom jedne od akcija čišćenja i uređenja lovišta. -Lovci su lanad pronašli u različitim dijelovima lovišta i u ovom trenutku ne znamo šta je s njihovim majkama.

Moguće je da su ih ubili krivolovci ili su nastradale od divljih životinja. Sigurno je da mladunčad ne bi dugo poživjela da ih nisu pronašle naše kolege, kaže Alagić. Dodaje kako se odmah ponudio da brine o dva mala stvorenja ističući kako su ona potpuno sigurna na njegovom prostranom i zaštićenom imanju. Za vrlo kratko vrijeme, lanad su postali miljenici čitavog sela, posebno najmlađih, a dobili su i imena: Bambi i Bela. O njima najviše brine Alagićeva supruga Merima, koja kaže kako se veoma vezala za njih. -Ne mogu vam objasniti, oni su kao mala djeca, privikli su se na nas i ne osjećaju nikakav strah. Hranimo ih ovčijim i kravljim mlijekom, a sprijateljili su se i sa drugim domaćim životinjama, pa čak i sa našim psima, kaže Alagićeva.

Supružnici ističu kako će Bambi i Bela neko vrijeme provesti kod njih, dok ne porastu i ojačaju, a potom će biti pušteni u prirodu. -U ovom trenutku ne želimo pomišljati na rastanak, ali sigurno će nam teško pasti, toliko smo ih zavoljeli, kažu supružnici.

Zlatan Č./reprezent.ba

Related posts