Četiri službenika Granične policije BiH suspendovana zbog slučaja Sefić

Granična policija BiH pokrenula je disciplinski postupak protiv četiri službenika osumnjičena za propust pri bjekstvu Sanjina Sefića preko granice BiH, kazao je Slobodan Krstić, pomoćnik direktora Granične policije.

Radi se o osobama zaposlenim u Terenskom uredu Višegrad, a oni su privremeno suspendovani sa radnih mjesta dok traje postupak zbog povrede službene dužnosti.

Kako je saopćeno na današnjoj konferenciji za medije, istragom je utvrđeno da je MUP proslijedio informaciju o osumnjičenom Sefiću te da je ta informacija bila dostupna svim graničnim prijelazima u zemlji.

Ipak, Sefić je jutro nakon izazvane saobraćajne nesreće u Sarajevu, u kojoj su smrtno stradale dvije djevojke, uspio preći granicu na Graničnom prijelazu Uvac i ući u Srbiju.

Ako bude otkriveno da su i druge osobe zakazale u ovom slučaju, bit će sankcionisane, poručili su iz Granične policije. Dosadašnja istraga ne ukazuje na to da je Sefić svjesno pušten preko granice.

Na pitanje o opremljenosti Graničnog prijelaza Uvac rečeno je da je, što se tiče provjere osoba koje prelaze granicu, opremljen kao i svi ostali granični prijelazi te je poručeno da su mnoge osobe lišene slobode upravo na ovom prijelazu.

U Sefićevom slučaju Granična policija sada samo učestvuje u procesu ekstradicije, odnosno preuzima ga i predaje u nadležnost policije.

klix.ba

Related posts