Ceste smrti: U BiH godišnje pogine 360 ljudi

U BiH svake godine bude oko 360 žrtava u cestovnom saobraćaju, a takav trend moguće je smanjiti preventivnim mjerama i edukacijom svih učesnika u saobraćaju.

Poručeno je ovo iz Sarajeva gdje su studenti Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu i članovi Udruženja inženjera saobraćaja i komunikacija uličnom akcijom u centru grada obilježili Svjetski dan sjećanja na žrtve cestovnog saobraćaja, javlja Anadolija.

Studenti su, u saobraćajnim prslucima, građanima dijelili letke sa fotografijama najtežih saobraćajnih nesreća koje su se proteklih mjeseci dogodile u BiH.

Akcija je nazvana “Sjećate li se Edite i Selme”, u spomen na studentice Editu Malkoč i Selmu Agić koje su 10. oktobra u Sarajevu poginule nakon što ih je automobilom, prošavši kroz crveno svjetlo, udario Sanjin Sefić.

Osman Lindov, prodekan i potpredsjednik Udruženja inžinjera saobraćaja podsjetio je kako se, bez obzira na veliki broj žrtava u cestovnom saobraćaju u BiH, na te žrtve brzo zaboravlja.

– U BiH godišnje oko 360 pogine ljudi, odnosno imamo 360 žrtava u saobraćaju. Ove godine smo akciju htjeli posvetiti svim žrtavma koje su poginule u posljednje vrijeme u BiH, posebno, kako smo i nazvali, ‘Sjećate li se Edite i Selme?’ Nažalost, mjesec i po dana je prošlo od pogibije te dvije mlade osobe i ako bismo pitali ljude znate li ko su one, vjerovatno smo ih zaboravili. Zaboravili smo i mnoge prije, vrlo malo radimo na tome da dio poslova smanjenja broja saobraćajnih nezgoda u BiH – rekao je Lindov.

Osim žrtavama, na današnji dan, kako je naglasio, poštovanje se odaje medicinskim, policijskim i istražnim ekipama koje prve dolaze na mjesto saobraćajne nesreće.

BiH, kako kaže Lindov, nije uradila gotovo ništa na državnom nivou da izradi strategiju ili akcioni plan kako bi se preventivnim radom smanjio broj žrtava u cestovnom saobraćaju.

Prijedlog studenata, sa druge strane, je da se na svim fakultetima uvede predmet saobraćajna kultura, kazala je Klaudija Kuliš, predstavnica pete godine Fakulteta za saobraćaj i komunikacije.

– Stavili smo naglasak na naše dvije kolegice, Selmu i Editu, jer su studentska populacija, da se to ne bi ponovilo. Nadamo se da bar ovom organizacijom možemo doprijeti do vozača i drugih učesnika u saobraćaju. Naš prijedlog je da se što više na svim fakultetima uvodi saobraćajna kultura, da se što više obraćaja pažnja na prelazak saobraćajnica, znamo da je studentska populacija jedna od najranjivijih u saobraćaju i djeca školske dobi. Veliki naglasak je i na saobraćajnim kaznama, njihovom povećanju – zaključila je Kuliš.

Related posts