Cero: Dodik se odrekao spina, prvi put je rekao da se BiH "sastoji" od entiteta

Velika je to stvar, smatra Cero, jer je proteklih godina koristio lobistički spin na kojem je brižno gradio bh. destrukciju i status RS-a odrednicom da je “BiH sastavljena od dva entiteta”.

“Taj spin u koji je, kako kažu, uloženo više od 30 miliona dolara, ovom izjavom, prestaje biti Dodikovo političko uporište za rasturanje BiH i utvrđivanje dejtonski neustavnog statusa RS. Naime, u javnom prostoru i u političkom djelovanju upotrebljavani su neustavne odrednice ‘zajedničke institucije’, ‘reprezentacija’ i ine. Zagađivanjem javnog prostora takvom političkom percepcijom Dejtona Milorad Dodik je nažalost uspijevao, prije svega, manipulirati svojim glasačkim tijelom u RS-u, ali je kodeks ‘zajedničkih institucija’ i sličnih izvednica vješto uselio u javne medije u RS-u, a nerijetko je uspijevao ‘zagaditi’ i medije ne samo u Srbiji već i okruženju, pa sve do federalnih javnih medija”, kazao je Cero.

Ističe da je Dodik svoje političko djelovanje, antidejtonsku odrednicu “sastavljena”, čak plasirao i u diplomatskim dijalozima s diplomatama s kojima je komunicirao.

“Ukoliko zajednička izjava svih parlamentarnih stranaka u RS-u, bilo na nivou NSRS ili Parlamenta BiH, bude praćena i političkim djelovanjem svih subjekata iz RS-a, a posebno aktuelnog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, nadat je se brzoj harmonizaciji političkih odnosa u BiH, ali i otklanjanju svih ružnih izraslina nastalih lobističkom percepcijom dogovorene države u zakonodavstvu RS-a. Ukoliko je pak ova izjava data pod stegom i moguće iznuđena sadržinom današnjih izjava iz međunarodne zajednice prisutne u BiH, ali moguće i one za koju možemo pretpostaviti da je zainteresovana za događanja u BiH, vjerovati je da bi odnosi u BiH mogli dobiti jednu drugu dinamiku i u krajnjem poslužiti ubrzanju bh. euroatlantskog puta”, zaključio je Cero.

Podsjetimo, danas je u Banjoj Luci održan sastanak parlamentarnih političkih stranaka iz RS-a koji je organizova Milorad Dodik, a povodom najave SDA da će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH o preispitivanju imena Republika Srpska. Nakon sastanka Dodik je pročitao zajedničku izjavu u kojoj je između ostalog i naglasio da nema BiH bez Republike Srpske.

Related posts