Čekati u redu pred Mehinom pekarom posebna je čar: Uz vruće somune i ramazan ljepše miriše

Vlasnik najpoznatije sarajevske pekare Mehmed Poričanin objašnjava da je njegov somun jedini u Sarajevu ostao autentičan, zbog čega je toliko tražen. Za vrijeme ramazana, kako kaže, vrijedni uposlenici pekare naprave i do 3.000 somuna dnevno.

Mehmed-Poricanin-10-ISČekati u redu za somune na Baščaršiji posebna je čar u vrijeme ramazana. Sarajlije iz svih dijelova grada dolaze pred Mehinu pekaru kako bi kupili za iftar najbolje somune. Po vrela tradicionalna sarajevska peciva sa čurekotom dolaze čak i oni koji ne poste. Red bude dug i po nekoliko metara, ali uz priču i smijeh vrijeme brzo prođe.

Vlasnik pekare Mehmed Poričanin objašnjava da je njegov somun jedini u Sarajevu ostao autentičan, zbog čega je toliko tražen. Za vrijeme ramazana, kako kaže, vrijedni uposlenici pekare naprave i do 3.000 somuna dnevno.

Sarajevski specijalitet

– Nije to bosanski, nego pravi tradicionalni sarajevski proizvod. Ostao je nezaštićen, ali ne bojim se da će ga neko preuzeti, jer ovaj posao nije nimalo lako raditi – počinje priču Poričanin.Mehmed-Poricanin 10 ISSomun je najjednostavniji hljeb koji se jede na svijetu, jer sadrži samo brašno, kvasac, so i vodu.

– Turci su ga donijeli na naše prostore. Trebao im je hljeb koji se brzo napravi. Za minut se ispeče 35 dekagrama somuna. Djeluje da je brzo, ali težak je to proces, teško ih je raditi. Posebno zato što niko neće hladan somun. Posebno pred iftar kada je ogroman red, ne možeš stići da napraviš, a ljudi su nestrpljivi jer čekaju – priča Meho, dodajući da je ipak presretan kada ugleda sve ljude koji za njegove proizvode imaju samo riječi hvale.

Mehmed je naslijedio ovaj posao od svog amidže koji je prvu pekaru otvorio davne 1923. godine, a na ovome mjestu gdje je pekara sada, počela je sa radom 1953. godine. Tada je posao pekara, kako ističe, bio mnogo drugačiji nego što je sada.

Kćerke nastavljaju tradiciju

– Prije su pekare radile uglavnom uslužnu djelatnost. Oko 95 posto posla bilo je da peku hljeb koji je svijet donosio, mijenjalo se brašno za hljeb. Prije se sve radilo ručno, nije bilo mašina. Sada je opet dosta lakše mada mi još držimo staru peć na drva – priča naš sagovornik.Pekara-Poricanin 03 ISDanas su porodičnu tradiciju nastavile njegove kćerke, a čitava porodica brine se o pekari.

– Osim što sam sretan sa onima koji su ostali iza mene u pekari, isto tako sam sretan kada vidim da su sada redovi ispred pekare veći nego kada sam ja radio. Tako da mene ovaj posao u potpunosti ispunjava posebno zato što su moja djeca prihvatila i nastavila ovu tradiciju – zaključuje Poričanin.Pekara-Poricanin 11 ISPo čemu je somun dobio ime?

Somun je prvi napravio Gazi Husrev-begov intendant (glavna osoba zadužena za opskrbu vojske). Bio je zadužen da za potrebe imareta napravi posebno pecivo koje će biti ukusno, jednostavno, te brzo napravljeno. Intendant je iskoristio turski recept uz blago prilagođavanje – kazao je za Faktor Mufid Garibija, vrsni poznavalac historije Sarajeva.

Dodao je da je intendant bio turskog porijekla, a prezivao se Somun, po kojem je ovo popularno sarajevsko pecivo i dobilo ime. Osmislio je i zanimljivu šaru na somunu koja podsjeća na mušebak, drvenu rešetku na prozorima ženskih prostorija u muslimanskim kućama.

(M. Arslanagić/Faktor.ba/Foto: M. Z. i I. Š.)

Related posts