Zmajevi će 31. augusta gostovati na Kipru, a uporedo s pripremama za ovo gostovanje u N/FSBiH još čekaju zvaničnu odluku gdje će naš tim igrati preostali domaći susret kvalifikacija za Mundijal.

Disciplinska komisija FIFA-e suspendovala je Bilino polje zbog incidenata nakon meča protiv Grčke, ali kako je Faktor već pisao, to ne znači da Zmajevi 7. oktobra neće moći ugostiti Belgiju na zeničkom stadionu! Podsjetimo, Savez je uložio žalbu, pa odluka Disciplinske komisije FIFA-e, za sada, nije pravosnažna.

Protekle sedmice Nebojša Ivković, inspektor Evropske fudbalske federacije (UEFA), posjetio je Sarajevo i obišao stadione Koševo i Grbavicu, koji su alternativa, u slučaju da se ne uvaži žalba našeg Saveza.

Iz UEFA-e još nije stigao spisak obaveza koje Savez mora uraditi kako bi jedan od ova dva stadiona dobio dozvolu da ugosti Zmajeve i Crvene đavole. Vjerovatno se čeka zasjedanje Apelacione komisije FIFA-e, koje je zakazano za narednu sedmicu. Ukoliko AK usvoji žalbu, Zmajevi će 7. oktobra ponovo zaigrati na Bilinom polju.

S druge strane, ukoliko Apelaciona komisija FIFA-e ne uvaži žalbu, uslijedit će užurbani radovi. Kako je za Faktor potvrđeno iz N/FSBiH, najveći problem za oba sarajevska stadiona je rasvjeta (zbog TV prenosa). U tom slučaju imalu prednost ima Grbavica, s obzirom na to da su finansijska ulaganja manja. Treća opcija je igranje van BiH, što nije isključeno, ako se FIFA i UEFA budu pridržavale strogih kriterija.

No, sačekajmo šta će reći prvo FIFA, a ako bude potrebe i UEFA…