Cazinjanin Samed Nadarević već 40 dana u turskom zatvoru

Cazinjanin Samed Nadarević, student pete godine Arhitektonskog fakulteta u Istanbulu, državljanin je BiH koji je uhapšen u dramatičnim događajima koji su uslijedili nakon pokušaja državnog udara u Turskoj, saznaje Dnevni avaz.

Ovu informaciju saznali su od dr. Muhameda Lepuzanovića iz Cazina, bliskog srodnika uhapšenog Nadarevića, koji se, kako kaže porodica, našao na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme, kada su uslijedila masovna hapšenja. Samed i Muhamed djeca su od brata i sestre.

“Samed se, koliko mi je poznato, javio porodici prije dva dana i saopćio da je dobro, što je njih umirilo, jer su bili strašno zabrinuti. Koliko mi je poznato, uhapšen je u grupi kolega studenata, bilo ih je 17-18 i apsolutno nije umiješan u bilo šta što je vezano protiv države”, kazao je dr. Lepuzanović.

Uspjeli smo nakratko telefonom razgovarati sa Samedovim ocem Mujom Nadarevićem, koji je strašno razočaran, jer njegov sin već 40 dana se nalazi u zatvoru, a njegova država nije učinila ništa.

“To je strašno! Sin je prvo gladovao, sada ima tri obroka. Uspio se javiti dva puta, i to zahvaljujući kolegama u zatvoru koji su propustili da se jave svojima, a dali mom sinu da pozove”, ispričao je Mujo Nadarević.

Objasnio je da je navodno bh. konzul nakon dan ili dva posjetio Sameda u zatvoru, ali je on onda premješten i nije ga mogao pronaći. Otac uhapšenog mladića kazao je da je Samed bio na Univerzitetu Burch kada su svi u grupi uhapšeni. Dodao je da je tražio pomoć u Sarajevu za sina.

“Ako je u Turskoj vanredno stanje, nije haos u Sarajevu! Moj sin je bh. državljanin. Ja sam ratovao za državu u prošlom ratu, a da mi sin doživljava ovo sada”, kazao je Mujo Nadarević.

Bh. konzul ponudio pomoć

Konzul u Istanbulu Adi Durmić potvrdio je informaciju o uhapšenom studentu iz Cazina i naglasio da su Konzulat i Ambasada BiH u Ankari u potpunosti u toku kada je o ovom slučaju riječ. S porodicom mladića, također, postoji stalni kontakt. Konzul je kazao da se do sada četiri puta u zatvoru sastao sa Samedom Nadarevićem, posljednji put u ponedjeljak.

“U ponedjeljak smo razgovarali cijeli sat. On je sada dobro, u početku je, što je i razumljivo, bio u šoku. Također smo u stalnom kontaktu s institucijama Republike Turske i pratimo pravni postupak”, rekao je konzul Durmić.
On je istakao da se očekuje kraj istrage, kada će se znati hoće li protiv Sameda Nadarevića biti podignuta optužnica ili će biti pušten.

Related posts