Čari italijanske kuhinje: Ukusna janjetina s caponatom

Ako ste ljubitelj janjetine, obavezno isprobajte ovaj recept.

Caponata: 2 kašičice ulja repice, glavica luka, patlidžan narezan na četvrtine, 500 g pasiranog paradajza, zelena paprika, 6 maslina, 2 kašičice kapara, kašičica ruzmarina, kašičica balzamičnog sirćeta
Janjetina i krompir: 4 prepolovljena krompira, kašičica ruzmarina, kašičica ulja repice, 250 g nemasne janjetine, 240 g špinata, peršun.

Postupak pripreme:

1. Narežite dva česna bijelog luka na tanke kriške, a treći narendajte za janjetinu i ostavite sa strane.

2. Zagrijte ulje, dodajte luk i pržite pet minuta. Dodajte patlidžan i dinstajte još pet minuta. Zatim umiješajte paradajz, masline, kapar, ruzmarin i sirće. Poklopite i kuhajte 15 minuta uz povremeno miješanje.

3. U međuvremenu zagrijte rernu na 190 stepeni.

4. Krompir kuhajte 10 minuta, pa ga ocijedite. Pomiješajte narendani bijeli luk s ruzmarinom i malo crnog bibera, a zatim utrljajte u janjetinu. Meso i krompire pecite 20 minuta.

5. Za to vrijeme u tavi zagrijte špinat kako biste izbacili višak tekućine. Umiješajte bijeli luk u caponatu i poslužite uz janjetinu, uvaljanu u peršun, krompir i špinat.

Ukusno jelo gotovo za 60 minuta.

(Faktor.ba)

Related posts