Ako ste ljubitelj janjetine, obavezno isprobajte ovaj recept.
Caponata: 2 kašičice ulja repice, glavica luka, patlidžan narezan na četvrtine, 500 g pasiranog paradajza, zelena paprika, 6 maslina, 2 kašičice kapara, kašičica ruzmarina, kašičica balzamičnog sirćeta
Janjetina i krompir: 4 prepolovljena krompira, kašičica ruzmarina, kašičica ulja repice, 250 g nemasne janjetine, 240 g špinata, peršun.
Postupak pripreme:
1. Narežite dva česna bijelog luka na tanke kriške, a treći narendajte za janjetinu i ostavite sa strane.
2. Zagrijte ulje, dodajte luk i pržite pet minuta. Dodajte patlidžan i dinstajte još pet minuta. Zatim umiješajte paradajz, masline, kapar, ruzmarin i sirće. Poklopite i kuhajte 15 minuta uz povremeno miješanje.
3. U međuvremenu zagrijte rernu na 190 stepeni.
4. Krompir kuhajte 10 minuta, pa ga ocijedite. Pomiješajte narendani bijeli luk s ruzmarinom i malo crnog bibera, a zatim utrljajte u janjetinu. Meso i krompire pecite 20 minuta.
5. Za to vrijeme u tavi zagrijte špinat kako biste izbacili višak tekućine. Umiješajte bijeli luk u caponatu i poslužite uz janjetinu, uvaljanu u peršun, krompir i špinat.
Ukusno jelo gotovo za 60 minuta.
(Faktor.ba)