Ćamil Duraković, načelnik Srebrenice: Referendum je nelegalan, komisija je imenovana van institucija općine

Načelik općine Srebrenica koja pripada bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska Ćamil Duraković izjavio je kako je referendum koji vlasti tog entiteta provode u Srebrenici nelegalan.

Stanovnici općine Srebrenica od sedam sati jutros izjašnjavaju se na 16 referendumskih glasačkih mjesta u okviru referenduma u 9. januaru kao Danu Republike Srpske, entitetskom prazniku koji je Ustavni sud BiH ranije proglasio neustavnim, a nakon toga odbio zahtjev Narodne skupštine RS za preispitivanje te odluke i donio privremenu mjeru kojom je zabranio daljnje aktivnosti na provođenju referenduma. Vlasti RS-a, uprkos odlukama najviše sudske instance u BiH, nisu odustale od organizovanja i provođenja referenduma.

– Jedino mjesto gdje je referendum nelegalan je u Srebrenici, tako bi trebalo biti širom ovog entiteta, jer je ovdje komisija imenovana van Zakona o referendumu i van institucija općine. Ko su ti ljudi, članovi komisije? Ja zaista ne znam. Ne znam ni gdje su mjesta za glasanje, tako da je ovo kao i svaki drugi dan u Srebrenici. Generalno, ovaj referendum je obezvrijeđen do te mjere da je to neka anketa koja za cilj ima da se potroši 1,4 miliona maraka iz budžeta ovog entiteta – kazao je Duraković, javlja Anadolu Agency.

On je napomenuo da će referendum za građane imati veoma negativne posljedice i da donosi samo više političkih tenzija.

– S druge strane, pomalo postaje i smiješno da ljudi koji bi trebali usmjeravati i građane i politiku i ovu zemlju u jednom pozitivnijem i boljem smjeru, očito rade za sebe i svoje pozicije i usmjeravaju nas nazad. U svakom slučaju, nema niko potrebe da se plaši bilo čega, a ja sad odoh da se družim s ljudima i da pijem kafu – zaključio je načelnik općine Srebrenica.

Related posts