Bužimski gazija pronađen mrtav u kući: Abid Kauković bio je zaboravljen od države, gladan i bolestan

Mještani naselja Donji Mulalići kod Bužima bili su u šoku prije nekoliko dana kada je naseljem prostrujala vijest – u kući je pronađeno beživotno tijelo 38-godišnjeg Abida Kaukovića-Kauka. Pronašao ga je komšija, koji je posumnjao da se nešto dešava jer Abida nije vidio nekoliko dana.

Uzrok smrti još uvijek nije utvrđen, osim što su ljekari konstatovali da je Abid preminuo nekoliko dana prije nego je tijelo pronađeno. Obaviještena je i policija u Bužimu.

Abid je rođen 22. septembra 1975. godine u Bužimu. Sa nepunih 17 godina priključio se Armiji R BiH. Njegov ratni put obilježila je jedinica IDV Gazija čiji je bio pripadnik.

Ostat će upamćen po hrabrosti koju je iskazao u borbenim dejstvima tokom cijelog rata. Za svoj doprinos u odbrani države nekoliko puta je nagrađivan i pohvaljivan od strane Komande 505. Viteške brigade i Komande 5. Korpusa.

Živio je u kući u naselju Donji Mulalići sam i teško bolestan. Jednokratna pomoć boračkih udruženja bila je jedini izvor prihoda od čega je preživljavao Abid.

Neredovna ishrana, bolest i nebriga države za demobilisane borce samo su ubrzali smrt bužimskog gazije koji je zasigurno zaslužio mnogo više.

nap

Related posts