Bužimska (pred)izborna trgovina, kupci i konzumenti

I dvadesetak dana nakon održanih lokalnih izbora mnogo je toga ostalo za analizu, a prije konačne potvrde rezultata od strane Centralne izborne komisije BiH – analiziraju svi. U toj ulozi su se našli stranački organi, političari, ali i „obični“ građani. Analizira se sve i svugdje, na poslu, „na kahvi“, na sijelima i „onako“ usput.

Ovogodišnji izbori na području općine Bužim su po mnogo čemu bili posebni. Tako je u sastav Općinskog vijeća, od 17 vijećnika, izabrano čak 10 različitih političkih subjekata, od čega su dvije političke stranke sa kontinuitetom u izbornom rezultatu, a preostalih 8 je tek „zakoračilo“ preko izbornog praga od 3%.

Ali i tih 3% je bila pažljiva računica. Najjača politička stranka u Bužimu je i dalje SDA, koja ovaj put ima jednog vijećnika manje u odnosu na 2012. godinu. SDA nije osvojila načelničko mjesto, što je i najveća promjena u odnosu na pretposljednje izbore. Veći gubitak biračkog tijela i broja glasova doživjeli su SBiH (oko 70% manje glasova nego 2012. godine) i SDP (oko 60% glasova manje).

Bužimljani su na ovogodišnjim izborima pokazali „kuriozitet“ i nisu dali dovoljnu podršku načelniku u čijem mandatu se puno radilo, možda i najviše od rata pa na ovamo, mnoštvo važnih infrastrukturnih projekata. U općinu Bužim je u protekle 4 godine investirano preko 15 miliona maraka, kako u javnom tako i u privatnom sektoru, riješeno je ili je u poodmakloj fazi rješavanje nekoliko važnih projekata koji su godinama „mučili“ Bužimljane, kao što su izgradnja sportske dvorane, vodovoda za mjesnu zajednicu Konjodor, problema stabilnog snabdjevanja električnom energijom, i drugi.

Oko navedenog će se složiti većina Bužimljana.

Novi načelnik bez programa i plana rada

Unatoč navedenom, Bužimljani su 2. oktobra većinsku podršku dali kandidatu koji je odmah po objavi preliminarnih rezultata prve izborne noći požurio ustvrditi kako ništa nije obećao (valjda da nema pritiska, i da se od njega ništa ne očekuje, pa šta uradi – uradi), ali koji ni u predizbornoj kampanji nije ponudio nikakav program i plan rada za naredne četiri godine. To je građanima Bužima bilo dovoljno da mu daju povjerenje. To, ili nešto drugo?!

E, ovo „nešto drugo“ je ono oko čega se u Bužimu govorilo i prije izbora, a nakon što su održani i sve glasnije. Nije nikakva tajna da je u Bužimu izbore uzelo (u punom značenju te riječi) nekoliko pojedinaca predvođenih Safetom Kovačevićem, vlasnikom građevinske firme „Kov-grad“, koji je i u Općinsko vijeće uspio „izabrati“ nekoliko „nezavisnih“ (privatnih?) vijećnika.

Upravo je navedeno najčešća tema i dilema bužimskih postizbornih „analiza“. Nije nikakva tajna da je firma „Kov-grad“ sve svoje resurse u protekla 2 mjeseca usmjerila na „(pred)izborne“ aktivnosti na području Bužima, u koje je, prema nekim procjenama, samo za rad mašina i radnika uloženo oko 200.000,00 KM, dok je materijal za nasip, kako kažu, besplatan, jer navedena firma za isti, navodno, ne plaća nikakve obaveze prema državi.

Dakle, u Bužimu se radilo na sve strane, nasipani su putevi (htjeli to građani ili ne), proširivani i krčeni šumski putići, dvorišta, kopane i uređivane parcele za privatne kuće. Sve navedeno neko će morati platiti.

Ako se naplati iz ionako skromnog Budžeta Općine Bužim – svima će nam biti bolje i biće, za neke, „Bolji Bužim“. Ako se naplata ne sprovede na taj način, slijede tužbe poput onih iz nekog ranijeg vremena, kada je ista firma bila akter i tužilac.

Ne treba zaboraviti da je „Kov-grad“ i njen vlasnik blokirao račne nekoliko bužimskih mjesnih zajednica, i da je isto bio spreman učiniti i sa Općinom Bužim, ali je zahvaljujući ranijem općinskom pravobraniocu Himzi Eziću i načelnicima Mirsadu Šahinoviću i Aganu Buniću, pred sudom izgubio sve sporove koje je pokrenuo protiv Općine Bužim.

Međutim, ove godine se je imenovani potrudio da u Općini Bužim i oko nje stvori za sebe malo povoljniju klimu, pa su građani Bužima opravdano zabrinuti za ishod i posljedice dešavanja od 2. oktobra.

Nisu žalili pare, a ni okrajke

Nije Sajo jedini koji je „uzeo“ izbore u Bužimu, jer je bilo i ima i drugih koji nisu žalili ni para, ni radnika, ni okrajaka. Sve za rezultat! Neki su vozali po cijeli dan, neki obećavali poslove vozača, savjetnika, direktora, a neki opet sitnili pare po prodavnicama i benzinskim pumpama – da je lakše podijeliti.

Sve je rezultiralo sa 5 nezavisnih (od građana) vijećnika, koji su značajno doprinijeli da, prema obrazovanju i kompetencijama izabranih, imamo vjerovatno najlošiji sastav Općinskog vijeća od ponovne uspostave Općine Bužim, ako ne računamo one poslijeratne. Sastav je to, ipak, koji daje određene mogućnosti i pogodnosti onima koji su „uložili“ i koji tačno znaju šta žele.

Dones'te im vola pečenog

A građani? Pa oni su već dobili pečenog bika od „evropskog načelnika sa vizijom i znanjem“.

Za svih 300-tinjak građana koji su došli vidjeti pečenog bika novoizabrani načelnik – putnik Zikrija Duraković je smogao snage da im se „sa znanjem i vizijom“ obrati (čak) dvominutnim govorom, tek toliko da ih pozove da pojedu bika i da ne idu kući gladni, te da ih još jednom podsjeti da im ništa nije obećao, pa, možda, ni bika. Ali, očigledno ima onih kojima jeste, a ko su oni i koliko su njihova „obećanja“ teška – vrijeme će jasno pokazati.

Novoizabrani načelnik se, bar u prvoj godini mandata, neće morati mnogo sekirati. Kako je poznato, njegov prethodnik mu je ostavio dovoljno ugovorenih, potpisanih i započetih projekata sa obezbjeđenim sredstvima, da je dovoljno samo da ih isprati do kraja. Tu je i 300.000,00 KM za slijedeću fazu izgradnje zaobilaznice, a usput, i radove koje izabrani izvođač „Kov-grad“ nije do sada želio otpočinjati.

Dakle, „evropski načelnik“ još neće biti ni u potrebi da svoje stvarno mjesto prebivališta u Bihaću mijenja za ono „fiktivno“ CIPS-ovo u Bužimu, a Cazin je ionako na pola puta.

/Buziminfo.ba

Related posts