Bužim: Obilježena godišnjica slamanja operacije “Breza 94”

U Bužimu je obilježena još jedna godišnjica slamanja jedne od najvećih neprijateljskih operacija koja e nosila naziv „Breza 94. Svečanost je počela polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na turbetu generala Izeta Nanića i šehida 505. viteške brigade, a nakon toga je u rejonu „Križa” održan historijski sat uz prisustvo nekoliko stotina posjetitalja.

Skupu su se kratko obratili predsjednik orgnizacionog odbora za obilježavanje značajnih datuma iz perioda 92-95 Edham Eminić, kao i načelnik općine Bužim Agan Bunić koji je prisutnima čestitao godišnjicu jedne od najslavnijih bitaka 505. Viteške brigade. Breza 94 je naziv za vojnu operaciju koju je pokušao izvesti 1. Krajiški korpus VRS u vremenskom periodu od 4. do 12. septembra 1994. Godine.. Operaciju je lično vodio general VRS Ratko Mladić. Glavni napadi VRS su počeli su u ranim jutarnjim satima 4. septembra 1994. godine na pravcu Sip-Radoč.

Na prve linije odbrane 505. bužimske brigade neprijatelj je krenuo svom žestinom i svim raspoloživim sredstvima, medutim 505. bužimska brigada nije popuštala uprkos silovitim napadima VRS. Pod briljantnim vodstvom komadanta 505. bužimske brigade generala Izeta Nanića izwšen je kontra-napad koji će se još dugo komentirati i pominjati u vojnim analima. Faktor iznenadenja i ulazak snaga 505.Viteške iza neprijateljskih linija bili su odlučujući u slamanju i zaustavljanju ofanzive u kojoj je ranjen i njen glavnokomandujud Ratko Mladić.-piše rtvusk.

Related posts