Bužim, Bosanska Krupa i Bosanski Petrovac u projektu IFAD 6

Danas je u zgradi Vlade Unsko-sanskog kantona, u Bihaću organizirano potpisivanje Memoranduma o razumijevanju za implementaciju IFAD projekta u općinama: Bužim, Bosanska Krupa i Bosanski Petrovac.
Ove tri općine uvrštene su među 27 općina obuhvaćenih projektom za razvoj ruralne infrastrukture i pomoć poljoprivrednim proizvođačima. Projektom IFAD 6 novac će biti usmjeren na podršku razvoju ruralnog biznisa, a ciljna skupina su mali poljoprivredni proizvođači zainteresirani za komercijalnu poljoprivredu. Očekuje se da će projekt dovesti do povećanja prosječnih prihoda domaćinstava koja se bave poljoprivredom.

Halil Omanović, direktor Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ističe da su općinama: Bužim, Bosanska Krupa i Bosanski Petrovac današnjim potpisivanjem otvorene šanse da kandidiraju projekte vrijednosti do 250 000 po projektu za jačanje poljoprivrednih kapaciteta. Ukupna sredstva planirana za finansiranje šestog IFAD-ovog projekata razvoja biznisa u ruralnim područjima za BiH iznose 33 miliona KM a od čega će 64% sredstava biti uložena za projekte u Federaciji BiH.

Husein Rošić, premijer USK zahvalio se IFAD-u i Šemsudinu Dediću, ministru poljoprivrede u Vladi F BiH, koji je bio prisutan današnjem potpisivanju.

– Vlada Unsko-sanskog kantona će dati svu potrebnu podršku da se realizira što veći broj projekata razvoja u ovim općinama koje su dobile priliku da povuku sredstva za gradnju: puteva, hladnjača, zelenih pijaca i ostale infrastrukture, a poljoprivrednici priliku da ojačaju svoja gazdinastva kako bi od proizvodnje koje im osigurava tek egzistenciju napredovali do komercijalnog poslovanja. Takvi projekti, uvijek će imati našu podršku, ističe mr. Rošić.

Federalni ministar Šemsudin Dedić je izrazio nadu da će ove tri općine biti spremne odgovoriti kvalitetnim projektima i iskoristiti sredstva kako bi doprinijeli razvoju poljoprivrede i povećanju prihoda domaćinstava koja se bave poljoprivredom. Ministar Dedić je najavio da je u pripremi već sedmi IFAD-ov projekat Razvoja ruralne konkurentnost koji će i djelovati na cijelom području BiH i šansu će dobiti sve općine koje budu imale kvalitetne projekte.

Načelnici općina Bužim, Bosanska Krupa i Bosanski Petrovac: Agan Bunić, Armin Halitović i Zlatko Hujić zadovoljni su činjenicom da su obuhvaćeni projektom IFAD 6 i vjeruju da će uspjeti realizirati više projekata koji će unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju na ovom području.

Related posts