Bubo, prvi gradonačelnik iz naroda

Ejub Dizdarević, zvani Bubo, nesvakidašnji je kandidat za gradonačelnika Bihaća. Prije svoje kandidature i neobične internet-kampanje koja je zapažena u cijeloj BiH, Bubo je u Bihaću bio poznat kao cvjećar, vlasnik gradske cvjećarnice Fani. Rođen je 1978, kao dječak svjedočio je ratu u svom gradu, a poslije njega teškom periodu oporavka i nepravde koja mu je najviše smetala. U politiku je ušao malo iz inata, a malo slučajno. U Bihaću se prepričava kako je Bubi kao cvjećaru dosadilo gledati kako političari formalno obilaze stratišta i mezarja palim borcima, uzimajući kod njega cvijeće na teku, budžetskim novcem sa bezobraznim zakašnjenjima.

Uvezana mafija

Krenuo je, prije nekoliko mjeseci, u kampanju na društvenim mrežama, kako bi pokazao da obični građani bolje znaju zagovarati interese naroda, ali je nakon silne podrške Bišćana brzo zaključio da se stvarno treba kandidovati i ići do kraja. Njegova krilatica glasi Bubo zna i Prvi narodni gradonačelnik Bihaća.
– Tako je to krenulo, sa cvjećarom u centru grada imao sam i problem parkinga, gubili smo posao jer su nam mušterijama stavljali lisice na automobile. S druge strane, i Gradska uprava neredovno nam je plaćala za cvijeće, a instruisane inspekcije su nam kucale na vrata. Jednostavno, ti političari su uvezani kao mafija i jedini način koji sam vidio da im se suprotstavim je kao nezavisni kandidat, ispričao nam je Dizdarević.

Bubo kaže da je potom dobio nevjerovatnu podršku sugrađana, jer nije samo on bio izvaran i razočaran, zapravo bilo je to raspoloženje svakog građanina koji pokušava zaraditi svojim rukama.

– Političari nam pričaju o milionima, kao da ulažu u nešto, a ustvari samo nas uvlače u dubiozu. Hvale se cestama koje propadnu za šest mjeseci, a niko nema ideje za stvaranje novih vrijednosti, ističe Bubo.

On protiv sebe ima šest kandidata za gradonačelnika, ali s obzirom na to da iza svakog od njih stoji stranka, on njih ne vidi kao stvarnu konkurenciju, jer “oni ne predstavljaju sebe, nego stranku, pa zato i nemaju nikakav plan ni ideju za grad”.

– Oni jednostavno samo žele zauzeti poziciju gradonačelnika da bi nastavili pokrivati onaj lopovluk koji su njihove matične i partnerske stranke počinile nad gradom, misli Bubo.

S druge strane, on je pun ideja. Kaže da bi se uz projekt KfW-a za prečišćavanje vode u Bihaću trebao uraditi i onaj uređenja i zaštite obala Une u samom gradu. Po njegovom mišljenju, morale bi se neutralizirati sve cijevi koje vode kanalizaciju u Unu, a umjesto njih napraviti šetnica cijelim tokom rijeke gdje god ona protiče kroz grad.

– Mi imamo slapove kojima se čude svi u svijetu, a to stoji neiskorišteno, do Štrbačkog buka čak nema ni asfaltnog puta, podsjeća Bubo.

Grad Bihać je u potrebi da se o njemu planira strateški, da se iskoristi ogromna vojna imovina, da se kombinati koji danas ne rade stave u funkciju, da se poljoprivredna djelatnost razvija. Ejub Dizdarević je od malih nogu naučio kako se kaleme biljke, vještinu koju rijetki političari znaju, a koja, nažalost, izumire. U voćarstvu i uzgoju bilja vidi šansu za grad, kao i u proizvodnji mesa i mlijeka.

Dobre ideje

U razvoju tehnologija baziranim na biomasi vidi šansu za obnavljanje gradske toplane u Bihaću, a to je projekt na kojem su sve ranije vlasti padale tako da Bihać ni danas nema grijanje.

Bihać su izgradili najbolji vojni inžinjeri JNA u vrijeme zajedničke države, čak i prije njih oni iz Austro-Ugarske, pa tako pet fabričkih kombinata ima i željezničke kolosijeke u krugu firme, a sve to danas propada u Bihaću, jer ne postoji kritična masa među vladajućim strukturama koja bi bila u stanju kreirati sistem.

Bubo kao pojedinac zna da će, ako bude izabran za gradonačelnika, morati surađivati sa svim predstavnicima stranaka koji budu izabrani u Gradsko vijeće, ali smatra da je važna uloga prvog čovjeka u tome da povede projekte bazirane na dobrim idejama.

– Mi smo imali dobru bazu, Bihać je bio perspektivan grad sa svim onim što je sačuvao u ratu, ali problem je što je neko došao i što je sve to pokrao. To je trend koji mora biti zaustavljen, kaže Bubo.
Trenutno Bubo nije zastupljen u javnosti kao što je bio u početku, uključile su se sve stranke koje direktno ili indirektno stoje iza nekih portala u Krajini, tako da za njega tu više nema prostora. Građani Bihaća imaju priliku izabrati prvog narodnog gradonačelnika, a Bubo najveću podršku očekuje od onih koji će ove godine prvi put izaći na izbore.

oslobodjenje.ba

Related posts