Broj krivičnih djela u TK u opadanju: Na ulicama Tuzle manje kriminalaca, ali više prosjaka

Činjenica da nemamo obračuna kriminalnih bandi je utjecalo na smanjenje krivičnih djela, kaže komesar Šljivić. Smanjen je broj tuča i naročito drskog ponašanja za oko 3,5 posto, ali je povećan broj prekršaja prosjačenja za oko 180 posto.

U Tuzlanskom kantonu u prvih šest mjeseci ove godine nije bilo kriminalnih obračuna i krivičnih djela iz oblasti terorizma, a smanjen je i broj ukradenih automobila i ubistava, dok je drastično povećano prosječanje, kazao je novinarima Fadil Šljivić, policijski komesar MUP-a TK.

Ubistvo Habibovića

On je predstavljajući stanje sigurnosti u prvih šest mjeseci 2016. godine, zajedno sa resornim ministrom Huseinom Topčagićem, kazao da je Vlada ocijenila kako je stanje “zadovoljavajuće i povoljno”.

– Činjenica da nemamo obračuna kriminalnih bandi je utjecalo na smanjenje krivičnih djela. Tako da u ovoj godini nismo zabilježili nijedno takvo djelo – kazao je Šljivić, kojeg smo pitali da prokomentira istragu o ubistvu Senada Habibovića Sene, koji je ubijen prije dvije godine.

– Mi intenzivno radimo na tome sa Tužilaštvom TK, tako da s ciljem zaštite istrage ne bih nešto šire govorio. Sve ostalo je stavljeno pod kontrolu, jer smo se i mi i Tužilaštvo usmjerili na te osobe i stanje je po tom pitanju jako dobro – kazao nam je Šljivić.

On se osvrnuo i na stanje kriminaliteta u prvih šest mjeseci, navodeći da je na području TK registrirano 2.565 krivičnih djela, što je za oko jedan posto manje u odnosu na isti period prošle godine.

– Ohrabruje da je smanjen broj krivičnih djela protiv imovine za šest posto, a posebno iz oblasti krivičnih djela teške krađe za oko 16,6 posto. Smanjen je broj krađe putničkih motornih vozila na području TK za oko 25 posto. Ukradeno je 34 motornih vozila, a u istom periodu prošle godine 60 automobila – kazao je on, dodajući da je ove godine zabilježeno jedno ubistvo u odnosu na prošlogodišnja četiri.

Intenzivne aktivnosti se vode i u borbi protiv privrednog kriminala i korupcije, gdje je registrirano 37 krivičnih djela, što je manje u odnosu na prošlu godinu.

-Manje je jer smo intenzivirali aktivnosti na nekim većim predmetima kao što je GIKIL i još neki slični predmeti. Ipak, sa smanjenim brojem smo najbolji, a poslije nas je Kanton Sarajevo sa 22 izvještaja – kazao je Šljivić.

Više udesa

Kada je u pitanju stanje javnog reda i mira, registrirano je 1.120 prekršaja i isto je kao i 2015. godine. Smanjen je broj tuča i naročito drskog ponašanja za oko 3,5 posto, ali je povećan broj prekršaja prosjačenja za oko 180 posto.

– Imamo drastično povećanje prekršaja broja prosjačenja – dodao je komesar, ističući da u prvih šest mjeseci nije zabilježeno nijedno krivično djelo u oblasti terorizma.

Naglasio je da nije zadovoljan stanjem sigurnosti saobraćaja. Naime, došlo je do povećanja broja saobraćajnih nesreća za oko 6,6 posto i evidentirano je 1.347 saobraćajnih nezgoda.

– Od januara do juna imamo 15 poginulih, a isti je broj kao i i 2015. godine. Smanjen je broj teže i lakše povrijeđenih za oko 20 posto. U 90 posto nesreća je uzrok vozač – kazao je Šljivić.

(S. K./Faktor.ba)

Related posts