Brisel spremio zeleno svjetlo za bh. aplikaciju!

Stalni predstavnici država članica Evropske unije već su spremili nacrt zaključaka o Bosni i Hercegovini koji će biti usvojeni na sjednici Vijeća za vanjske poslove već 20. septembra, saznaje “Dnevni avaz” iz Brisela.

Radna tijela

Radno tijelo za zapadni Balkan, a potom i vijeće ambasadora i predstavnika država, protekla su dva dana razmatrali prijedlog zaključaka o zahtjevu naše zemlje za članstvo. To je jasan signal da će se naša zemlja naći na dnevnom redu već u utorak, tim prije jer je prijedlog zaključaka uvršten kao nova tačka na zasjedanja radnih tijela.

Kako nam je potvrdio izvor iz sjedišta EU, tekst zaključaka je povjerljiv i drži se u tajnosti do samog zasjedanja. No, ambasadori su u razgovorima, kako saznajemo, pohvalili napredak BiH u ispunjavanju uvjeta, posebno usvajanje mehanizma koordinacije, provođenje Reformske agende te stabilizaciju prilika posebno u FBiH.

– Što je traženo od BiH, to je ispunjeno i vjerujem da će biti pozitivna odluka – naveo nam je izvor.

Stiže upitnik

Prema proceduri, Vijeće EU, koje čine države članice, u zaključcima će konstatirati napredak države te od Evropske komisije zatražiti da izradi mišljenje o spremnosti naše zemlje da uđe u proceduru postajanja punopravne članice. Sam taj korak znači da je procedura pokrenuta te da bi do kraja godine stigao upitnik iz Brisela na osnovu kojeg će Evropska komisija izraditi mišljenje i poslati ga Vijeću EU.

Za BiH, koja je već više od 13 godina potencijalni kandidat, to znači prelazak u fazu kandidata za članstvo u EU i jedan od najkrupnijih koraka ka ispunjenju glavnog vanjskopolitičkog cilja.
Junker nije spominjao proširenje

Eksperti za proširenje Evropske unije posljednjih su dana, uprkos činjenici da BiH ostvaruje vidljiv napredak, ogorčeni zbog činjenice da čelnik Unije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker) u svom godišnjem obraćanju o stanju EU nije ni spomenuo proširenje. Britanac Džejms Ker-Lindzi (James Ker-Lindsay) na Twitteru je prokomentirao tu činjenicu kao razočaravajuću.

– To će sigurno biti primijećeno na Balkanu – naveo je.

I ranije je Junker govorio o pauzi proširenja, računajući da tokom njegovog mandata nijedna zemlja neće doći u fazu konačnog priključenja, dok bi se sam proces nastavio.

avaz

Related posts