Braća Selman pripremaju izložbu u Minhenu

Braća Selman iz Bihaća ovih dana se pripremaju za izložbu u Njemačkom gradu Minhenu. Izložba nosi naziv The brothers Selman zoo story, a održaće se od 3. do 28. aprila ove godine.

– Moja zamisao i smjer je vododaizam (aquadaizam). Tema se rodila iz čežnje za umjetničkim djelovanjem, te potrebe za stvaranjem uz korištenje postupaka i tehnike tijela vode kao urbane akcije. Sadržaj o djelima je već neki sadržaj. U radu se zadržao kritički stav prema cjelokupnoj kulturi i umjetnosti.

Nije to filozofija niti obična apstracija. U dijelima su prepoznatljivi elementi vode i vazduha, sa kojima slobodno komuniciram na platnu. Prostor je radikalno iskorišten, plava dominantna boja asocira otvoreno i iskreno pokazuje ljubav. Često kad slikam uredno slušam elektronsku muziku, čiji ritmovi me inspirišu i donose mi zvukove mora, ljeta i slobode.

Želim da budem more koje gleda beskonačno u beskonačnost. Slike su čisti odraz neba koje prodire duboko u vodu. Želim da budem more koje gleda beskonačno u beskonačnost.

Slike su čisti odraz neba koje prodire duboko u vodu. I to što me spaja s tim je stapanje tijela u vodi jer čitavo tijelo trpi u sebi zbog ograničenosti slobode, pa iako i živ čovjek, tijelo je na jednu stranu mrtvo, kazao je Ferdi Selman.

– Kad sam bio dijete, bilo me je sram da slikam. Danas sam neizmjerno ispunjen što to radim. Mogu konačno da kažem da sam u slikarstvu pronašao put koji me zanima. Počelo je sve nesvjesno, onoga dana kad sam počeo da slikam autoportrete.

Moje slike su jedna velika i neizbježna istina o meni; ko sam zapravo ja i kako me danas ljudi u BiH posmatraju kao romskog umjetnika. Autoportreti su jedan istiniti sadržaj mog života. Mogu slobodno reći da sam sebi inspiracija. Moje slike govore o intimnoj autoekspresiji gdje stvaram i šta se zbiva u datom trenutku oko mene.

Sve što radim je čista introspekcija. Unutrašnje tegobe, porivi i žudnje koje pokušavam da iznesem na vidjelo. Svaki izražaj predstavlja i dio života autora. Intimnost i šutnju, koju je vidjeti jasno na slikama, pokazujem samo na platnu jer sam samo umjetnik, koji neumorno i neprestano stvara. .

Vidljivi mišići su jedan dio koji privlače. autoportret je stvarno tijelo koje slikam. Konačan ishod je bilo koji čovjek, koji ima svoju priču, a svako od nas je ima. Sa šutnjom sve počinje i s njom se i završava, dodaje Mersud Selman. – piše abc.

Related posts