Braća Mulić svjedočila na suđenju Šeiku od Alipašina: Prislonio mi je pištolj na glavu i prijetio da će mi “mozak prosuti“

Nakon što je zapucao prema nama, počeli smo bježati, a kasnije smo shvatili da je moj brat ranjen u ruku, ispričao je Adnan Mulić.

Svjedočenjem Muamera i Adnana Mulića u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno je suđenje Almiru Pazarcu, poznatom po nadimku Šeik od Alipašina, a zbog pucnjave koja se 21. septembra dogodila na Marijinom Dvoru, ispred kladionice “Max Bet“, koja se nalazi u okviru hotela Holiday.

Pozvao pojačanje

Tada je Pazarac, nakon svađe sa braćom Mulić, ispalio nekoliko hitaca i u ruku ranio Muamera Mulića. Inače, suđenje Pazarcu je ponovljeno, a pošto se u postupku koji se vodi protiv njega promijenio sudija.

Tako je u nastavku glavnog pretresa u ovom slučaju svjedok i oštećeni Muamer Mulić isprčao kako je ranjen bez ikakvog razloga, a pošto je u spomenutu kladionicu u večernjim satima došao sa svojim bratom Adnanom i Irfanom Lelom.

-Vozali smo se po gradu u novom Ifranovom passatu kojeg je poslužila sreća, te je dobio na kaldionici. Kazao nam je kako bi želio uložiti dobiveni novac pa se sjetio da bi to mogao uraditi u kladionici Max Bet. Otišli smo tamo, a u lobiju kladionice sjedili su Pazarac i još jedan mladić kojeg nisam poznavao. Moj brat se pozdravio s tim drugim mladićem i pošli smo ući unutra. Pazarac nam je tada rekao da ne možemo ući i mi smo se našli u čudu – ispričao je Muamer.

Dalje je ispričao kako se potom sve odigralo u nekoliko minuta.

-Pitali smo zašto ne možemo ući, a on nam je rekao: “Marš!“, izvadio je pištolj i uperio ga je prema nama. Mi smo se povlačili prema nazad i govorili da nema problema, da idemo, da bi on uzeo mobilni telefon i pozvao nekoga kazavši kako „ima problem te da odmah dođu“. Ubrzo su došla dvojica muškaraca u nekom BMW-u. Mi smo rekli da nismo naoružani i zavratili smo majce kako bi oni to i vidjeli. Pazarac se u tom trenutku povukao dva metra unazad i počeo je da vrišti i da puca. Staklo je puklo i mi smo se razbježali. Trčali smo prema policiji i dok sam trčao vidio sam da sam krvav, ali mislio sam da je to od stakla. Kada smo došli u policijsku stanicu, oni su mi pogledali ruku, vidjeli su da sam ranjen te su pozvali Hitnu pomoć – ispričao je Muamer.

Njegov iskaz u vezi s događajem od 21. septembra potvrdio je i njegov brat Adnan. On je istakao kako se po dolasku u kladionicu pozdravio s poznanikom Bojanom Dekonjom, koji je bio u društvu Pazarca u lobiju kladionice. Pojasnio je da Pazarca nije poznavao te da ga je jedino viđao na televiziji.

Krvavo lice brata

-Kada nam je Pazarac rekao da ne možemo ući, pitao sam ga u čemu je problem, zbog čega ne možemo ući, a on je rekao „eto tako“ i repetirao je pištolj i prislonio mi na glavu. Ja sam se prepao i pitao sam ponovo u čemu je problem te mu rekao kako me pomiješao sa nekim. On mi je rekao: “Nisam ja tebe pomiješao sa nekim, hoćeš li mozak da ti prospem?“– ispričao je Mulić.

Potom je ponovio i ono što je kazao i njegov brat, da je Pazarac u tom trenutku pozvao pojačanje. Kako je ispričao, jedan od pristiglih momaka imao je pištolj u ruci dok je drugi držao šarafciger. Pazarac, u međuvremenu, niti jednog trena nije odmicao pištolj od njegove glave. Muamer i Adnan su pak ponavljali da nisu naoružani.

-Ja sam samo pitao u čemu je problem jer sam želio da izbjegnem frku, a jedan od pridošlih momaka me je pokušao pretresti vjerujući da imam pištolj u torbici. I on mi je govorio da će mi mozak prosuti, da će me izbosti. Ja sam ga odgurnuo i on je pao. Tada je Pazarac zapucao – ispričao je Adnan Mulić.

Adnan je potom ispričao kako je Pazarac pucao i u stakleni portal koji se sručio na njega.

-Pogledao sam okolo i vidio krvavo lice svoga brata. Prepao sam se, on me pitao jesam li dobro i ja sam mu tada rekao da bježimo. Otrčali smo u policiju i sve prijavili – ispričao je Mulić.

Svjedočenje dvojice braće u sudnici komentarisao je i sam Pazarac te je na upit sudije da li želi nešto pitati svjedoke, kazao kako oni već pedeseti put mijenjaju iskaz, te da bilo kakva pitanja više nemaju smisla.

Inače, nakon ove pucnjave, sarajevska policija je osim Pazarca na saslušanje privodila i Irfana Lelu, Erdala Kosa, Envera Pašića, Bojana Bekonju te Tarika Aljovića.

(E. F./Faktor.ba)

Related posts