Bošnjaci u Banjoj Luci o Danu RS-a: Kome i zašto treba ovakav folklor?

Proslava Dana Republike Srpske samo za dio stanovništva ovog entiteta predstavlja svečanost. Dok jedni slave, drugi sve prate sa strahom i negodovanjem.

U razgovoru s Banjalučanima koji su željeli ostati anonimni, saznajemo da osjećaju nelagodu zbog dugih cijevi i oklopnih vozila na ulicama, što ih podsjeća na ratne strahote.

“Moj osjećaj je da sadašnja vlast želi samo dobiti političke poene i da se prave veći rodoljubi nego što to jesu, a što se tiče nas Bošnjaka, pošto smo malobrojni i u Banjoj Luci, ali i u ovom entitetu, nas niko od ovdašnje vlasti ne pita da li nam odgovaraju ovakve manifestacije ili ne. Mislim da bi političari koji predstavljaju bošnjački narod u RS-u i BiH trebali biti konkretniji kada je riječ o načinu sankcionisanja ovakve vrste proslava”, kazao je jedan od naših sagovornika te dodao:

“Slavlje je najvjerovatnije potrebno predsjedniku RS-a i njegovim partijskim drugovima kako bi učvrstili svoje fotelje, a od ovoga nijedan narod, pa ni Srbi, nema nikakve koristi. Trenutno, kada omladina odlazi iz ovoga grada u treće zemlje, ne vidim razloga za ikakvo slavlje. Ovaj dan je običan folklor i bespotrebno paradiranje i mislim da se ubuduće ne bi trebalo dozvoljavati da se na ovaj način obilježavaju entitetski praznici. Sve mi izgleda kao da se sprema neki budući sukob, ali znamo da će sutra ovo sve već biti zaboravljeno i da će narod nastaviti da živi u svom jadu i bijedi krpeći kraj s krajem”.

Sličnu izjavu dao je još jedan Banjalučanin koji je kazao kako duge cijevi, oklopna vozila i zaštićeni centar grada podsjećaju na rat.

Stariji Banjalučanin koji živi u starom dijelu grada poručio je: “Ne smijemo biti nasilnici i prisvajati tuđe. Odluka o proslavi Dana RS je nezakonita, to su rekli eksperti, ali to sporo ide. Oni nas trebaju pomiriti da bi ljudi živjeli i školovali se. Naukom se trebamo baviti i raditi ono što je ispravno”.

Istakao je kako se Bošnjaci nikada nisu svađali ni s kim, nikoga napadali i da danas nikoga ne mrze.

“Oni traže protivnika pa govore svašta. Srušili su 16 džamija u Banjoj Luci, a ko nas vodi mora znati da ovdje nikad nije bila Republika Srpska. Uzeli su tuđe kuće, stanuju u njima i onda na osnovu toga proslavljaju 25 godina. Oni nisu prihvatili da su napravili zulum i sada su uzeli oružje. Lako je slaviti kada nekome uzmete sve”, zaključio je ovaj čovjek.

Iz Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka nisu komentarisali današnji događaj, a danas i ne rade.

klix.ba

Related posts