Bosanski Petrovac: 20 stanova za trajno stambeno zbrinjavanje izbjeglih i raseljenih osoba

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i direktor Fonda za povratak BiH Nebojša Švraka danas će s načelnicima i gradonačelnicima šest općina i gradova u FBiH i izvođačima potpisati ugovore o izgradnji stambenih zgrada u vrijednosti od 5.655.692 KM.

Potpisivanjem ugovora počet će izgradnja 133 stana za trajno stambeno zbrinjavanje izbjeglih i raseljenih osoba u šest višestambenih objekata u Zenici (62 stana) i Tuzli (20 stanova), te općinama Federacije BiH Bosanski Petrovac (20 stanova), Olovo (16 stanova), Foča u FBiH (devet stanova) i Pale-Prača (šest stanova).

Izgradnja stanova finansira se iz multidonatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa s prevlađujućim učešćem IPA sredstava koja je osigurala Evropska unija.

U okviru tog, trećeg pod-projekta Državnog projekta stambenog zbrinjavanja bit će izgrađeno 20 višestambenih zgrada s ukupno 438 stanova, od kojih 178 u Federaciji BiH, 252 u Republici Srpskoj i osam u Brčko Distriktu BiH.

Pod vodstvom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Državni projekt stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa provode Jedinice za implementaciju projekta – Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske i Odjel za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja Brčko Distrikta BiH u saradnji s lokalnim zajednicama širom države, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Related posts