Bosanska pizza sa sudžukom i suhim mesom

Omiljeno jelo mladih i starih nam stiže iz Napulja, gdje je davnih dana bilo hrana za siromašne, a danas ga možete pronaći na svakom “ćošku”.

Popularnosti pizze širom svijeta pridonijela je selekcija namirnica te velika sloboda odabira nadjeva i njegova prilagodljivost. Dakle, možete je praviti s povrćem, mesom, suhomesnatim proizvodima, ribom, čak i voćem.

Danas vam donosimo recept bosanske pizze, “začinjene” suhim mesom i sudžukom.

Sastojci:

Tijesto:

– 125 ml mlijeka

– 20 g svježeg kvasca

– 350 g brašna

– 1 dl vode

– kašika soli

– 40 ml ulja

– pola kašike ulja

Nadjev:

– 100 g sudžuke

– 250 g trapist sira

– 100 g suhog mesa

– 4 komada tvrdo kuhanih jaja

– 200 g šampinjona mariniranih šampinjona

– 2,5 dl paradajz umaka

– kečap

– feferoni

– origano

Priprema:

– Od svih sastojaka zamijesite tijesto i ostavite da odstoji 45 minuta. Tijesto zatim premijesite, rastanjite, a onda premažite sosom od paradajza

– Preko naribajte jaja i složite šampinjone koje ste nasjekli tanko na listiće. Nasjeckajte sitno feferone i pospite preko šampinjona, složite tanko nasječeno suho meso i sudžuku, a onda naribajte sir trapist

– Preko prelijte kečap i pospite origano. Peći 15 minuta u prethodno zagrijanoj rerni

Related posts