Bosanska Krupa: Zbog neobezbjeđenja prijevoza prvačićima uskraćena radost prvog školskog dana

Sva djeca na području općine Bos.Krupa od 1. septembra su u svojim školskim klupama. Sva izuzev 20-tak djece iz Zalina, Dubovika, Jasenice i Potkrša kojima ponovo nije obezbjedjen prevoz za 18 km do njihove Prve osnovne škole u Bos.Krupi. Podsjetićemo javnost da je riječ o povratničkim mjestima kojima niko od Općine do Kantona odnosno resornog ministarstva ovaj problem ne rješava već punih 20 godina. Za roditelje frustrirajuće, jer se ovim problemom kompletno društvo igra kao da je u pitanju „vruć krompir. Odgovornost prebacuju jedni drugima. škola autoprevoznicima, autoprevoznici Ministarstvu i školi, Ministarstvo i jednima i drugima….Takodje podsjetićemo javnost da je u drugom polugodištu školske 2015/2016. godine nakon niza pritisaka i insistiranja kod Ministarstva obrazovanja USK i oko mjesec dana prekida nastave za ovu djecu sa autoprevoznicima se potpisao ugovor o prevozu kao alternativno rješenje, a konačno ostao dogovor da se tokom raspusta radi na dokumentaciji za nabavu školskog kombi-vozila. Da bi pojasnili neupućenima, najprostije rečeno, Vlada USK ne želi platiti iznos kojeg su tražili autoprevoznici, jer smatraju da je previsok čime su tenderi pali, a novi ugovori o prevozu nisu potpisani.

Predsjednik MZ Veliki Dubovik Hašim Grošić kaže da je roditeljima najteže palo što su prvačići ostali uskraćeni za svoj prvi školski dan.

Ministarstvo obrazovanja USK na pozive očajnih roditelja ne odgovara,čak ni na pismene upite tako da roditelji nemaju nikakvih informacija. Činjenica je da djeca ovog područja od 1. septembra ne idu u školu,a da niko od nadležnih ne reaguje. Problem prebacuju jedni drugima, a jedini kojih se ovaj problem najdirektnije tiče, a to su roditelji i djeca nemaju više kome pokucati na vrata. Zbog ovakvih i sličnih apsurda u ovoj zemiji niko ne treba da se pita zašto nam mladi odoše „trbuhom za kruhom”. – piše rtvusk.

Related posts