Bosanska Krupa svoje čari dijeli sa svim posjetiocima

Bosanska Krupa na rijeci Uni još nekad davno nazvana je najljepšim malim gradom u BiH. Nekad se vozom stizalo u Krupu, a otkako je Unska pruga van funkcije, jedino su preostali loši putevi od Bihaća kroz kanjon Une, od Sanskog Mosta preko šumovite Lušci-Palanke, preko Stijene od Cazina te od brdovitog Bužima. U njoj živi 30 hiljada građana, a od čega 16 hiljada u samom gradu. Sa pet italijanskih firmi u poslovnoj zoni, vodeća je općina u izvozu i metalskoj industriji kantona.

Svi naši umjetnici

Čuvene su naše “Krupa kabine” za autobuse i velika vozila, zatim “Bosna car” šasije za traktore, radna i priključna vozila.

U centru Krupe, u krugu od stotinu metara dominiraju zidine starog grada, tornjevi pravoslavne i katoličke crkve te minaret džamije. Kako je čak i za BiH rijetka mogućnost da sva tri hrama stanu u jednu fotografiju, možda je i ova ugodnost doprinijela njenom već pomenutom epitetu.

A stari grad zovu Grbalija ili mali Pset, jer Pset je srednjovjekovni naziv za sve stare gradove i utvrde na Pounju, od Martinbroda do Bosanskog Novog. Najljepši mali grad u BiH svakako bi morao imati i rijeku ljepoticu, a Krupa ima čak dvije, Unu i Krušnicu, koje se kod gradskog stadiona na predivan način spajaju.

Iz ovog mjesta je i prvi reisu-l-ulema, čuveni Džemaludin Čaušević, imenovan 1915. godine. Iz Krupe je i Murat Šuvalić, pjesnik, satiričar i pripovjedač iz tog vremena, kao i slikar Lazar Drljača. Pored ovih velikana iz prošlog stoljeća, moderni krupski umjetnici koji su ovaj grad stavili na mapu Jugoslavije bili su grafičari Enver Krupić i Boško Karanović, kao i pisac Branko Ćopić. Danas su krupski umjetnici slikar Admir Mujkić, pjesnik Enes Kišević, pisac Faruk Šehić i mnogi drugi.

Svi oni svojim radovima opisali su ljepotu rodnog grada. I ove godine imali su likovnu i grafičku koloniju, internacionalnu horsku i folklornu smotru, te Ćopićeve književne susrete.

– Svakom putniku preporučio bih da posjeti sami centar našeg grada, ali i prelijepi izvor Krušnice, zatim Unu koja ovdje pravi 11 plodnih riječnih ostrva, kao i manje poznate stvari poput činjenice da imamo 15 mostova u Krupi, kazao nam je Salih Suljanović, uposlenik Doma kulture, gradske galerije i gradske biblioteke.

Punih 35 godina Salih radi u kulturi, piše muziku i volonterski se bavi slikarstvom. U ratu je učestvovao u operaciji Spržena oluja, ali je napisao i pjesmu za svoju 511. slavnu brigadu koja je tada odoljela okupaciji. Jer samo je još Lenjingrad imao opsadu na dva mostobrana, a imali su tek kilometar slobodne teritorije lijeve obale Une.

Raj za šetnju

A obale Une su neprestano pune šetača, naročito po lijepom vremenu, kada je moguće vidjeti i utrke čuvenih unskih lađara, graditelja brzih, tankih i dugih plovila koja su jedinstvena za Krupu.

Nama je Krupa ostavila utisak najljepšeg mjesta i zbog toga što bilo gdje u gradu možete pristupiti obali. Svaki privatni posjed je uređen i otvoren za šetače i prolaznike. Za razliku od drugih mjesta, ovdje se niko ne usuđuje zagraditi ovakvu nebesku ljepotu, već je tek uljepšati klupama i ostalim pogodnostima koje pripadaju svima.

– Možda se vama čini da je u pitanju tradicija, ali to je po mjeri svih Krupljana zbog osjećaja slobode, otvorenosti, lokalnog mentaliteta i gostoprimstva, kazao nam je Suljanović.

oslobodjenje.ba

Related posts