Bosanac Edin D. na čelu zloglasne austrijske bande ‘Struja’: Vozio se u Bentleyju, nosio pozlaćeni James Bond pištolj PPK…

Edin D. sebe je predstavljao kao projekt menadžera u trgovini nekretninama. Jedna od njegovih meta, koja je ostala bez tri šlepera u Crnoj Gori, jer ih je zaplijenila policija, morao je kao kompenzaciju Edi isporučiti 50 kilograma kanabisa koje je on poslije rasturao u Beču

Javno tužilaštvo u Beču podiglo je optužnicu protiv zločinačke organizacije ”Struja” čiji su se pripadnici bavili reketarenjem, a na čijem čelu je 38-godišnji Edin D. zvani Edo, državljanin BiH. Prvo ročište biti će održano 11. oktobra.

Izazivali tuče

Kako pišu austrijski mediji, Edo je osumnjičen i za pucnjavu u kafiću ”Cappuccino” u Hernalsu, koja se dogodila prije deset godina. Tada je poginuo jedan lokalni gost, dok je drugi teško ranjen. Ubistvo nikad nije razjašnjeno, ali sada Tužilaštvo smatra da će dokazati umiješanost bh. državljanina i u ovaj zločin.

Edinova banda, koju su još sačinjavala tri Čečena, dva Bosanca te Srbijanka, usredotočili su se na jedan lokal u Otakringu. Prema pisanju tamošnjih medija, banda bi izazivala tuče u ugostiteljskom objektu u kojima bi, ni krivi ni dužni, stradavali gosti lokala. Nedugo poslije vlasnika su primorali da 25-godišnjeg Čečena Magomeda zaposli kao izbacivača. Magomed bi tražio posebnu naknadu. I pored toga što je vlasnik plaćao navodnu zaštitu, Čečen je nastavio izazivati tuče u lokalu.

Jedan od suvlasnika lokala bio je prinuđen u novembru 2015. godine prodati svoj udio za 50.000 eura. Međutim, maltretiranje članova bande nije prestajalo. U februaru ove godine jedini preostali vlasnik morao je platiti još 5.000 eura kako bi kupio mir u kafani.

Rasturao drogu

Osim navedenog, banda se bavila i iznuđivanjem novca od vlasnika trgovina mobitela u 3. i 15. bečkom okrugu. Edin D. sebe je predstavljao kao projekt menadžera u trgovini nekretninama. Jedna od njegovih meta, koja je ostala bez tri šlepera u Crnoj Gori, jer ih je zaplijenila policija, morao je kao kompenzaciju Edi isporučiti 50 kilograma kanabisa koje je on poslije rasturao u Beču.

Članovi bande novac su investirali u luksuzne automobile, poput Mercedesa i Bentleya kojima su krstarili bečkim ulicama. Kupovali su dizajnersku odjeću i skupocjene satove. Kod njih je zaplijenjeno i više pištolja, među ostalim i model Džejms Bonda PPK posebne izrade, kromiran, s pozlaćenim okidačem.

Svih osmero osumnjičenih članova bande nalazi se iza rešetaka u zatvoru Jozefštad.

Prijetnje smrću bivšem članu

Tokom suđenja, koje će trajati najmanje do sredine novembra, uključeni su renomirani austrijski advokati. Do sada su svi optuženi negirali navode iz optužnice ili su ostvarivali svoja prava na šutnju. Ključ optužnice je priznanje jednog bivšeg člana bande, koji je nakon hapšenja svjedočio protiv bivšeg partnera. Zbog toga mu je čak prijećeno smrću pa je iz sigurnosnih razloga prebačen u drugi zatvor.

Banda “Struja” slovi kao veoma brutalna. Zbog toga je policija za oštećene osobe omogućila program zaštite svjedoka jer se sumnja da se mnoge žrtve i dalje osjećaju ugroženima i ne žele prijaviti iznude. Za prljave poslove, premlaćivanja, paljenje vozila, demoliranje lokala te druge oblike zastrašivanja i prijetnji, Edine naloge odrađivali su osumnjičeni Čečeni. Uglavnom se radilo o osobama s iskustvom u borilačkim sportovima.

Avaz.ba

Related posts