Boravak u BiH: Turisti iz arapskih zemalja troše više novca nego ijedan iz Evrope

Dolazak turista iz arapskih zemalja u Sarajevo posljednjih mjeseci izaziva brojne kontroverze. Dok jedni smatraju da su dobrodošli, drugi su pak puni predrasuda te sve otvorenije iznose negativne stavove, piše bh. novinska agencija Patria.

Gosti iz zemalja Zaljeva dolaze i u Sarajevo, ali i u druge bh. gradove. Jednako su im zanimljive Srbija i Hrvatska.

Prema zvaničnim statistikama Arapi nisu među najbrojnijim turistima koji posjećuju BiH jer tokom svog boravka često su u privatnom smještaju. S druge strane, ovi turisti ostaju od 15 dana do tri mjeseca te troše puno više od turista iz drugih zemalja. O tom ekonomskom aspektu skoro i da se ne govori.

S obzirom na klimu i prirodne ljepote u BiH, arapskim turistima pogoduje duži boravak na otvorenom te tako najčešće dane provode obilazeći obližnje planine, izletišta, prirodu i sve ono što nemaju u svojoj zemlji. Jedna od omiljenih destinacija gostima iz ovih zemalja jeste područje općine Ilidža gdje je i najveća koncentracija hotela i ugostiteljskih objekata, ali i izletišta Stojčevac, Vrelo Bosne…

Upravo zbog Arapa, na udaru medija i javnosti našao se i načelnik Ilidže Senaid Memić koji je za Patriju kazao da se boji stvarne pozadine negativnih priča o arapskim turistima. On je mišljenja da se već može govoriti o otvorenoj islamofobiji u kontekstu straha od terorizma.

– Niko ne govori o tome koliko oni troše ovdje, koliko plaćaju na aerodromima za dodatni prtljag koji su kupili u BiH – kaže Memić te navodi da za negativnu kampanju protiv turista iz arapskih zemalja nema mjesta, a njihov broj već se smanjuje krajem ljeta i dolaskom jeseni.

Inače, prije izvjesnog vremena pojavila se priča da doktori u arapskim zemljama čak i preporučuju promjenu klime pacijentima s obzirom na vremenske uvjete kakvi su u Kuvajtu, Bahreinu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Saudijskoj Arabiji a što se najviše odnosi na visoke temperature, manjak zelenila, suh zrak…

Ko kupuje zemljište i nekretnine

S druge strane, za dolazak Arapa u BiH veže se još jedna pojava – rasprodaja zemljišta. U ovom slučaju treba napraviti jasnu razliku onih koji dolaze turistički i onih koji svoj boravak koriste za kupovinu zemljišta i nekretnina.

Na ovu pojavu upozorio je i akademik Esad Duraković koji je kazao da se prodaje najbolja bosanska zemlja, cijele oblasti i naselja. Istrage o pojedinim sumnjivim kupovinama već vode SIPA, Porezna uprava, Služba za poslove sa strancima…

Related posts