Bolja suradnja Sanskog Mosta i Istarske regije

Na poziv Senada Pršića, predsjednika nacionalne zajednice Bošnjaka Istre, Općinski načelnik Faris Hasanbegović i zastupnik u Skupštini USK Sanel Mahić, proteklog vikenda su bili gosti Završne svečanosti Festivala bošnjačke kulture u Istri, održanog u Puli.

Ova posjeta je iskorištena i za niz sastanaka sa predstavnicima privrednog, kulturnog i javnog sektora grada Pule i istarske regije, gdje je sa grupom istarskih privrednika porijeklom iz BiH i predstavnicima gradske uprave, za početak naredne godine dogovoren zajednički sastanak, gdje bi se sanskim privrednicima direktno prezentirala znanja i iskustva iz Hrvatske a vezano za proces privlačenja sredstava iz EU fondova namijenjenih lokalnom razvoju i privrednim subjektima.

Ovaj sastanak će se iskoristiti i za unaprijeđenje privredne saradnje između Sanskog Mosta i Istre u oblastima međusobnog privrednog povezivanja i promocije turističke ponude Sanskog Mosta u Istri. Boravak u Istri je iskorišten i za sastanak sa predsjednikom Medžlisa IZ Pula, s g-dinom Abdulahom Nesimijem gdje se razgovaralo o očuvanju vjerskog i nacionalnog identiteta Bošnjaka u Istri i Republici Hrvatskoj, a ovom prilikom gostima iz Sanskog Mosta prezentiran je i planirani projekt izgradnje Islamskog centra u Puli. Općinski načelnik g-din Hasanbegović je u ime delegacije Sanskog Mosta istarskim domaćinima iskazao zahvalnost na gostoprimstvu uz poziv na ponovni susret u našem gradu, u nadi da je ova posjeta tek početak međusobne uspješne privredne i kulturne saradnje.

Related posts