Bolest plavog jezika velikom brzinom stigla iz Hercegovine do USK-a

Bolest je velikom brzinom stigla iz Hercegovine do USK. Pitanje je kada bismo počeli temeljito ispitivati sva stada i koliko bismo ustvari zaraženih životinja pronašli, kaže Jusufhodžić

Opasna bolest plavog jezika brzo se proširila Bosnom i Hercegovinom i zarazila veliki broj stoke od juga do sjevera zemlje. Od ukupno 340 dijagnostički ispitanih životinja sa područja cijele BiH, čak 330 je pozitivno na bolest, zbog čega veterinari upozoravaju da se država što prije mora posvetiti rješavanju ovog problema kao i sprečavanju pojavljivanja bolesti kvrgave kože u BiH.

Velika opasnost

Federalna vlada na posljednjoj sjednici upisala je bolesti plavog jezika i kvrgave kože na listu zaraznih bolesti životinja od posebnog interesa za FBiH. Iz nadležnih veterinarskih zavoda saznajemo da, na sreću, u našoj državi još nisu potvrđeni slučajevi bolesti kvrgave kože. Međutim, zbog epidemiološke situacije u državama u našem okruženju koje su zabilježile pozitivne slučajeve kvrgave kože, postoji velika opasnost da se bolest pojavi i u BiH.

S druge strane, pozitivni slučajevi plavog jezika pronađeni su na 28 imanja na području općina Goražde, Stolac, Neum, Mostar, Prozor-Rama, Ilijaš, Bosansko Grahovo, Bosanski Petrovac i Bosanska Krupa.

Prodekan za nauku i postdiplomsku edukaciju Hajrudin Beširević iz Centra za kontrolu zdravlja životinja Veterinarskog fakulteta Sarajevo, kazao nam je da BiH ne bi trebala imati problema sa bolešću kvrgave kože.

– Prije nekoliko dana posjetio nas je kolega iz Crne Gore i rekao nam da su oni praktično svu stoku vakcinirali. Hrvatska je u Evropskoj uniji i svakako mora vakcinirati sve životinje. S obzirom na to da dolazi zima i da se insekti povlače, nadamo se da nećemo imati problema sa dolaskom kvrgave kože. Međutim, imamo veliki problem sa bolešću plavog jezika koje ima u i zimskom periodu, a pogotovo na području Hercegovine – istaknuo je Beširević za Faktor.

Na području Unsko-sanskog kantona od 30 lokalnih zajednica u kojima su vršena dijagnostička ispitivanja, u čak 27 su zabilježeni slučajevi bolesti plavog jezika. Direktor JU Veterinarskog zavoda Bihać Zlatko Jusufhodžić kaže da nikada nije očekivao da će se ova bolest pojaviti u USK.

Uginulo oko 100 ovaca

– Na početku je bilo nekoliko slučajeva u Hercegovini, ali bolest je velikom brzinom stigla i do našeg kantona. Pitanje je kada bismo počeli temeljito ispitivati sva stada i koliko bismo ustvari zaraženih životinja pronašli. Jako puno vlage i visoke temperature itekako su pogodovale širenju bolesti – kazao je Jusufhodžić za Faktor.

On nam dalje pojašnjava da je vakcinacija životinja koja je obavezna u zemljama EU-a najbolja preventivna mjera sprečavanja širenja plavog jezika, ali da je izuzetno skupa za BiH.

– Država će morati poduzeti nešto. Ono što je učinkovito i što svi možemo i moramo zajedno raditi je sistemska deratizacija i dezinsekcija uništavanja legla komaraca – naglasio je Jusufhodžić.

Na području Tuzlanskog kantona, kako nam je potvrdio Mirza Dedić iz Veterinarskg zavoda TK, također su zabilježena dva slučaja bolesti plavog jezika u općini Kalesija. Stotinjak ovaca uginulo je ove godine od plavog jezika na području općine Nevesinje u istočnoj Hercegovini, a ovim virusom zaražena su stada ovaca na više farmi u jugoistočnom dijelu BiH.

Iako se bolest plavog jezika ne prenosi na ljude, veterinari smatraju da je situacija alarmantna, te da se hitno mora spriječiti njeno širenje kako ne bi uginuo veliki broj stoke.

(Faktor.ba)

Related posts