BMW 635CSi Grupa 2: Podsjetnik na slavna vremena za 175.000 eura

Neimenovanoj ekipi automobilskih entuzijasta trebalo je više od pet godina da naprave vjernu kopiju BMW-a 635CSi Grupa 2 koji je osamdesetih godina prošlog stoljeća ostavio dubok trag u tadašnjem Evropskom šampionatu turističkih automobila.

S tri osvojene šampionske titule u poretku vozača, u periodu od 1981. do 1986. godine, BMW Serije 6 svrstao se među najbolje trkaće automobile koji su učestvovali na kružnim trkama tadašnjeg ETCC šampionata (European Touring Car Championship). U to ime napravljena je vjerna kopija BMW-a 635CSi Grupa 2 koja ispunjava sve FIA-ine regulative koje su bile na snazi kada je 635CSi žario i palio na evropskim kružnim stazama.

Za uzor je uzet trkaći BMW 635CSi koji je na stazi Brno 1981. godine vozio Dieter Schmid.

“Ratne boje” na karoseriji izgledaju identično kao na originalnom automobilu, a identične su i oznake sponzorskih kompanija Maurer i Shell. Originalne su i karoserijske komponente koje je BMW svojevremeno razvijao s kompanijom Eggenberger, a na plastičnom poklopcu prtljažnika postavljen je karakterističan spojler.

Iako nisu originalne, tu su i felge s centralom maticom za pričvršćivanje čiji je dizajn obilježio sportske verzije BMW-ovih automobila u osamdesetim godinama. Na njima su gume čije dimenzije vjerno odgovaraju dimenzijama guma na originalnom automobilu.

Ogoljena unutrašnjost s obaveznim sigurnosnim kavezom i trkaćim sjedištem jasno stavlja do znanja da će se ovaj automobil najbolje snalaziti na stazi, a gotovo sve komponente u unutrašnjosti napravljene su prema ETCC specifikacijama.

Automobil pokreće redni 3,5-litarski 6-cilindarski motor (M30B35) koji raspolaže sa više od 330 konjskih snaga, a prijenos snage na zadnju osovinu obavlja se preko 5-stepenog mjenjača koji “potpisuje“ Getrag. Tu je i mehanička ograničena blokada diferencijala. Za kočenje brinu četveroklipne čeljusti AP/Lockhead, a komponente ovjesa u potpunosti odgovaraju specifikacijama za trkaće automobile Grupe 2.

Posredstvom kompanije Classic & Sports Car automobil se prodaje za 175.000 eura, a nalazi se u Luksemburgu.

Related posts