Bliži se početak školske godine: Roditelji u potrazi za polovnim udžbenicima

Bliži se nova školska godina, a s njom i priprema đaka za školu i kupovina udžbenika za novi razred.

Iako se cijene nisu mijenjale, roditelji kažu da često ni prosječna plaća, koja u BiH iznosi 834 marke, nije dovoljna, jer pored udžbenika treba kupiti i školski pribor, torbe, te odjeću i obuću.

Cijena kompleta udžbenika se kreće od 40 KM za 1. i 2. razred do blizu 140 KM za 7., 8. i 9. razred osnovne škole. Cijene udžbenika za srednju školu se kreću između 180 KM i 190 KM. Samo jedna izdavačka kuća dostavila je udžbenike za područje Bihaća, dok kompletu isporuku knjižare očekuju tek iza 15. augusta.

Roditelji i djeca sa spiskovima u ruci već se mogu zateći u potrazi za polovnim udžbenicima, kako kod uličnih prodavača, tako i putem interneta. Na taj način uštedit će dosta novca koji će utrošiti za školski pribor. Upravo iz tog razloga prodaja udžbenika u knjižara je opala.

Iz Ministarstva obrazovanja u Vladi USK dobili smo informaciju da će i ove godine biti osigurani besplatni udžbenici za djecu iz porodica lošijeg imovinskog stanja, te da se očekuje potpisvanje sporazuma sa federalnim ministarstvom kojim bi se osigurala nabavka novih besplatnih udžbenika za prvačiće.

rtvusk

Related posts