Bišćanin predstavio ciklus portreta ”Romkinja” povodom Svjetskog dana romskog jezika

Svjetski dan romskog jezika obilježava se 5. novembra u svim zemljama u kojima žive Romi. Svečanost obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika u organizaciji Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u saradnji s Udruženjem žena Romkinja “Bolja budućnost” grada Tuzla održana je u Sarajevskom hotelu “Grand”.

“Romski jezik nažalost danas izumire. Došlo je do velike asimilacije romskog jezika. Prema nekim podacima, oko 10 posto romske populacije još uvijek govori romski jezik i to je uglavnom u zajednicama gdje striktno živi romska populacija. Mi na ovaj način želimo da doprinesemo na očuvanju romske kulture, tradicije i jezika. Imamo bogatu kulturu i tradiciju, ali imamo problem što nema puno pisanih tragova na romskom jeziku već se uglavnom prenosilo s koljena na koljeno. To je jedan vid očuvanja našeg identiteta. Mislim da bi mi kao najbrojnija nacionalna manjina trebali imati više pažnje i u medijima i u vlastima. Javni servisi bi po zakonu trebali da nam daju prostor u medijima, ali to se nažalost ne dešava”, rekla je Indira Bajramović, predsjednica Udruženja žena Romkinja “Bolja budužnost” koja je navela da je važno da dođe do sistemskog očuvanja romskog jezika.

Na lokalnim izborima održanim 2. oktobra u Općinsko vijeće Visoko prvi put je izabrana jedna Romkinja – Melina Halilović koja je ispričala koliko je važno da ima neko da predstavlja skoro 3.000 Roma u Visokom, te da se čuje i njihov glas na mjestu gdje se donose odluke.

Halilović je za medije istakla da se Romi najčešće suočavaju sa problemima diskriminacije, a zatim i obrazovanja, stambenih pitanja itd.

U okviru ove svečanost postavljena je izložba mladog romskog slikara i umjetnika Mensuda Selmana iz Bihaća.

Selman je ispričao kako je dodiplomske studije završio na Akademiji likovnih umjetnosti u Banjoj Luci, a postdiplomske u Budimpešti gdje je i nastao ciklus portreta Romkinja koje je predstavio na današnjoj izložbi.

“Govorim romski jezik, ali nisam ga naravno učio u školi. Sve je manji broj mladih ljudi koji danas govore romskim jezikom”, ispričao je Selman.

U okviru ove svečanosti pored Selmanove predstavljeno je još nekoliko izložbi – o uspješnim Romima u BiH, ali i u svijetu, među kojima se nalaze Elvis Presley, Pablo Picasso, Rita Heyworth itd, te izložba knjiga na romskom jeziku.

Na otvaranju ove svečanosti nastupilo je i Kulturno-umjetničko društvo “Mladi Romi” iz Viteza, nakon čega je započeo program obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika u okviru kojeg se govorilo o historiji, kulturi i romskom jeziku, romskom književnom stvaralštvu itd. sa brojnim gostima iz BiH, Srbije i Makedonije.

radiosarajevo

Related posts