Bišćani Nedim i Adnan uz pomoć bakterije iz kanalizacije osmislili samoobnavljajući beton

Nedim Korčić i Adnan Alijagić su talentovani srednjoškolci iz Bihaća koji su nedavno za svoj projekat “Wolwerinizing concrete” osvojili srebrenu medalju na Bosepo olimpijadi u Sarajevu, a zapaženu inovaciju prezentovat će i na Internacionalnoj olimpijadi “Golden climate” koja će se u aprilu održati u Keniji.

Krajem februara u Sarajevu je održana 8. Bosepo olimpijada, koja ima cilj probuditi interes srednjoškolaca za inovativnost i društveni angažman. Učestvovalo je više od 200 učenika i učenica iz Sarajeva, Bihaća, Zenice i Tuzle koji se školuju u međunarodnim školama i koledžima.

Projekat “Wolwerinizing concrete” ili “Samoobnavljajući beton” mladih Bišćana Nedima Korčića i Adnana Alijagića privukao je posebnu pažnju. U razgovoru za Klix.ba oni pojašnjavaju na čemu se bazira njihov projekat i zbog čega je toliko interesantan da će njime predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Internacionalnoj olimpijadi “Golden climate” u Keniji.

Kako kažu, na ideju su došli postepeno, uz asistenciju profesorice hemije Aldijane Ikeljić, koja im je bila mentor.

Uzgojili bakteriju

“Napravili smo beton koji se sam obnavlja uz pomoć bakterije Bacillus pasteurii. Bakteriju smo uzgojili na Biotehničkom fakultetu u Bihaću, a uzgoj je trajao mjesec dana. Pronašli smo je u mulju kanalizacionih sistema. Pored bakterije, u beton smo pomiješali i hemikalije koje služe kao hrana bakteriji. Nakon što dođe u doticaj s vodom bakterija se aktivira i počinje se hraniti hemikalijama koje u sebi sadrže kalcij te ih pretvara u krečnjak koji popunjava pukotine”, pojašnjavaju svoj izum.

Ističu i da su se na projektu, koji su radili blizu šest mjeseci, suočili s dva problema. Prvi je rješavanje pukotina na već postojećim građevinama, a drugi se odnosi na izgradnju budućih građevina.

“Za već postojeće strukture napravili smo suspenziju bakterija i vode koju planiramo poprskati na mjesto pukotine. Za drugi dio u budućnosti predlažemo izgradnju struktura samoobnavljajućim betonom. Pri pucanju betona, voda ne bi mogla doći do betonske armature te bi se prevenirala oksidacija željeza i na taj način bismo spriječili utušavanje objekata koji mogu ugroziti ljudske živote”, kažu talentirani Bišćani, ističući da će buduća istraživanja ostaviti trag na civilno inžinjerstvo.

Olimpijada u Keniji

Značaj projekta ogleda se u ekonomičnosti, sigurnosti i zaštiti ljudske sredine, a prezentovat će ga i na Internacionalnoj olimpijadi “Golden Climate” koja se ove godine od 6. do 13. aprila. Na Olimpijadi će biti predstavljena 164 projekta iz 31 države svijeta, a Nedim i Adnan učestvuju u kategoriji Enviromental Design koja se veže za zaštitu okoliša. Kažu da očekuju osvajanje zlatne medalje, koja bi im bila najveća satisfakcija za sav uloženi trud. Duboko su zahvalni mentorici Ikeljić i dr. Aidi Džaferović koje su im pomogle pri izradi projekta.

Inače, Nedim i i Adnan su odlični učenici trećeg razreda Unsko-sanskog koledža u Bihaću.

Nedim kaže da voli školu i nauku, a najviše ga privlače hemija, matematika i historija.

“Aktivno igram košarku. Ona je sastavni dio mog života. Zanimanje za zaštitu okoliša dolazi upravo iz moje životne sredine i njenog ugrožavanja iz dana u dan”, govori Nedim, dodajući da još nije odlučio koji će fakultet upisati, a jedna od opcija je arhitektura.

Mladi odlaze jer nemaju prostora za napredovanje

Adnan, pak, preferira društvene nauke, a od predmeta najviše voli demokratiju, latinski, psihologiju, historiju i informatiku. U slobodno vrijeme se bavi sportom, a kako kaže, ljuti ga odnos ljudi prema okolišu, stoga je u tom prostoru i nastala ideja o samom projektu sa Nedimom. On planira upisati Fakultet političkih nauka.

Obojica smatraju da je društvo u Bosni i Hercegovini ugroženo, ponajprije sve većim odlaskom mladih ljudi, što smatraju alarmantnim, pa i za sami opstanak populacije na ovim prostorima.

Nedim kaže da je odlazak mladih istovremeno neophodan jer ovdje nemaju prostora za razvijanje i napredovanje.

“Moja poruka mladima bi bila: Nemojte odustajati, budite uporni”, ističe.

S druge strane, Adnan savjetuje svim mladim ljudima da ostanu u Bosni i Hercegovini.

“Ostanimo, jer jedino mi i možemo mijenjati stvari, a svakodnevnim odlascima dodatno urušavamo naše društvo”, poručuje za kraj.

/klix.ba

Related posts