Biotehnički fakultet Bihać: Presa za cijeđenje ulja još na čekanju

Hladno presana ulja apsolutno su svjetski trend. Svoju široku primjenu imaju od kozmetičke do prehrambene industrije. Proizvodnja biljki uljarica danas je slabo zastupljena na području USK, pa se sve rjeđe uzgaju i različite tikve ili bundeve koje su nekad bile zastupljene u svakom seoskom domaćinstvu. Biotehnički fakultet već nekoliko godina posjeduje presu za ova ulja koja, nažalost, još uvijek nije zaživjela jer su naši ratari posvećeni uzgoju drugih kultura.

Presa za hladno cijeđena ulja vrijednosti oko 300.000 KM u vlasništvu je Biotehničkog fakluteta u Bihaću. Nakon nekoliko odrađenih probnih postupaka, ova linija zasada stoji neiskorištena. Pored obuke studenata ova presa je trebala poslužiti i za usluge poljoprivrednicima. Nažalost, ratari se ne bave ovom vrstom uzgoja, unatoč nastojanjima fakulteta da animira općine i njihove poljoprivredne službe.

Kapacitet ove linije za presanje je 100 kg sirovine u jednom satu od čega se može izdvojiti i do 40 litara ulja. Tretirati se može sve od oraha, lješnjaka , kukuruza do soje. Bitno je samo iskoristiti potencijale ovog kraja.

U skladu s novim zahtjevima tržišta, ali i novim pravcima razvoja poljoprivrede brojne kulture su potisnute poput lana, konoplje te starijih sorti različitog voća i povrća. Danas se one ipak djelimično vraćaju uz sve glasnije zahtjeve stanovništva da konzumiraju domaće proizvode. Pretpostavke za to postoje kao za proizvodnju ulja umjesto njegovog uvoza. Ono što je nužno je poraknuti poljoprivrednike da se okrenu ovom uzgoju za koji svakako postoji ekonomska isplativost. – piše rtvusk.

Related posts