Bijela čokolada: Nastala je prije sto godina i ima važan utjecaj na zdravlje

Bijela čokolada je nastala prije manje od sto godina, a njena historija nije tako bogata kao historija crne čokolade. Međutim, ova slastica također ima značajan utjecaj na zdravlje.
Mješavina šećera, kakao maslaca i mliječnih dijelova koju zovemo bijela čokolada proizvedena je godinama prije Drugog svjetskog rata. Većina izvora tvrdi da su 1930. godine bijelu čokoladu prvi put proizveli Švicarci koji su danas poznati majstori u izradama čokolada i slastica. Godinu dana kasnije preduzeće M&M je postalo prvo preduzeće koje je proizvodilo i prodavalo bijelu čokoladu u Sjedinjenim Američkim Državama. Bijela čokolada je tako zbog svoje boje i okusa postala omiljena slastica, kako kod mlađih, tako i kod starijih osoba.

Iako bijelu čokoladu zbog njenog sastava mnogi ne smatraju čokoladom, to ne znači da je ona štetna za naše tijelo. Naprimjer, mliječna i tamna čokolada su poznate po tome da sadrže kofein koji je dobrodošao svim onima kojima nedostaje energije. Ljudi koji su preosjetljivi na kofein ili ga ne smiju konzumirati zbog zdravstvenih razloga moraju izbjegavati mliječnu i tamnu čokoladu. Za takvu populaciju odličan izbor je bijela čokolada jer se po svom kvalitetu ne razlikuje od ostalih čokolada. Slatka je, pri sobnoj temperaturi tvrda, dobro se lomi i odlično topi u ustima.

Približno 8 grama teška tablica bijele čokolade sadrži puno kalcija, fosfora i vitamina B2 koji je poznat pod imenom riboflavin. Svi ti sastojci su ključni za pravilno funkcioniranje organizma i metaboličkih procesa te su koenzimi različitih procesa u tijelu.

Kroz historiju, proizvođači su vrlo brzo otkrili da ako bijeloj čokoladi dodaju različite dodatke, tako povećavaju njenu raznolikost. Tako je preduzeće Nestle još 1948. godine proizvelo prvu bijelu čokoladu s dodacima badema, što je ljubiteljima čokolade bilo veoma zanimljivo. Ta bijela čokolada je bila pravi prodajni hit do 90. godine prošlog stoljeća kada su je povukli iz prodaje, što se sigurno nije svidjelo njenim ljubiteljima. Danas na svijetu nema proizvođača čokolade koji u svojoj proizvodnji nema bar jednu bijelu čokoladu.

Related posts