BIHAMK: Od danas obavezna zimska oprema

Posjedovanje zimske opreme zakonski je obavezno od danas, 15. novembra.

Iz BIHAMK-a savjetuju vozače da voze maksimalno oprezno te da vožnju prilagode uslovima na putu.

Mjera će na snazi biti do 15. aprila te iz BIHAMK-a podsjećaju da je kazna za neposjedovanje obavezne i zimske opreme 40 KM.
– Pod zimskom opremom podrazumijevaju se pneumatici (gume) sa zimskim profilom na svim točkovima, da je dubina gazećeg sloja minimalno četiri milimetra. Ili gume sa ljetnim profilom iste dubine gazećeg sloja. Pribor u vozilu mora sadržavati odgovarajuće lance koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta. Kazna za neposjedovanje obavezne i zimske opreme je 40 KM – kazala nam je Mersiha Imširović, stručna saradnica za sigurnost u saobraćaju BIHAMK-a.

Podsjeća da se za teretna vozila i autobuse u zimsku opremu ubraja i lopata, kao i vreća sa pijeskom.

BIHAMK u periodu od 5. do 24. novembra 2016. godine realizuje tradicionalnu saobraćajno – preventivnu akciju pripreme vozila za zimsku sezonu pod nazivom “Zima 2016”.

– Kako biste bili sigurni šta je sve potrebno zamijeniti na vašem vozilu, a da bi ono bilo kvalitetno pripremljeno za zimu, pozivamo vas da dovezete vozilo u automoto klubove i servise naših saradnika, gdje će naši mehaničari besplatno pregledati vaše vozilo i informisati vas je li ono spremno za zimu i da li je potrebno nešto zamijeniti – navode iz BIHAMK-a.

Osim općeg stanja vozila pregledat će stanje guma, ispitati stanje akumulatora, brisača, kočnica, kao i nivo i kvalitet tekućina u motoru.

U Bosni i Hercegovini niske temperature jutros pogoduju formiranju poledice na kolovozu, pa se vozači pozivaju na pojačan oprez.

Posebno se izdvajaju dionice u višim planinskim predjelima, kao i mostove i prilaze tunelima. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke, skreće se pažnja na učestale odrone zemlje ili kamenja na kolovoz. Vanredni zastoji u odvijanju saobraćaja nisu zabilježeni, a frekvencija vozila pojačana je u gradskim centrima.

Povremene obustave saobraćaja zbog minerskih ili deminerskih radova, tokom dana aktuelne su na magistralnim putevima M-19.3 Rogatica-Ustiprača (09-10 i 14-17 sati), M-6 Stolac-Ljubinje (07-16 sati), M-4 Teslić-Kotor Varoš (08-16 sati), M-18 Tuzla-Ugljevik (Banj Brdo, 08-16 sati) i M-16 Banja Luka-Jajce (HE Bočac, 14-14.30 sati), kao i na regionalnom putu R-467 Zavidovići-Olovo (08-16 sati).

Na mjestima izvođenja sanacionih radova, saobraća se sporije uz obavezno poštivanje privremeno postavljene saobraćajne signalizacije. Izdvajaju se magistralni putevi: M-16 Banja Luka-Jajce, M-16.2 Prozor-Jablanica, M-5 Ključ-Mrkonjić Grad i M-18 Priboj-Simin Han.

Na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Zbog radova na području Hrvatske, na graničnim prijelazima Orašje-Županja i Bosanski Brod-Slavonski Brod vozila saobraćaju usporeno, tako da se vozačima preporučuje da što manje koriste te prijelaze, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Related posts