Bihaćka trahanijada 2016: Najbolja trahana nagrađena je sa 300 KM

I ove godine već tradicionalna manifestacija “Trahanijada 2016” održana je na gradskoj otoci u Bihaću. Sedamnaest takmičarskih ekipa ponudilo je tradicionalni specijalitet ,koji je bio takmičarskog karaktera.

Najbolja trahana nagrađena je sa 300 KM , a osvojila je Hajba Bastah iz Bihaća. Ovu manifestaciju svake godine podržava Gradska uprava Bihać.

Žiri je i ove godine imao pune ruke posla, tražila se tradicionalna trahana, za koju treba imati ne samo vrijedne ruke i namirnice, nego osjećaj za tradiciju. Ove godine najbolju trahanu skuhala je Hajba Bastah iz Bihaća. Osim novčane nagrade od 300 KM , dobila je i prelaznu kuhaču, koju su uručili prošlogodišnji pobjednici .

Cilj organizatora jeste promovisanje tradicije i kulture grada Bihaća.

U ovogodišnjoj trahanijadi učestvovali su ugostitelji iz Bihaća, kulturno umjetnička društva, mediji, udruženja žena, domaćice i domaćini, a ljubitelji i degustatori trahane su sebi odabrali favorite ,bez obzira na odluke stručnog žirija. Ekipa Dobri ljudi su pored skuhane trahane posjetioce počastili sa stotinu porcija graha.

rtvusk.ba

Related posts