Bihać: Završen peti omladinski Inspirativni forum

Petodnevni Inspirativni forum mladih, koji je u srijedu završen u Bihaću, bio je mjesto razmjene inspiracije i inovatinih ideja između učenika, studenata, profesora i stručnjaka u različitim područjima.

Formirano je pet timova koji će na osnovu prethodnog dvomjesečnog istraživanja i vještina stečenih kroz edukativni dio foruma, realizirati aktivnosti i projekte, o čijoj će kvaliteti odlučivati međunarodni stručni žiri u julu naredne godine. Među njima će biti i stručnjaci u području inspirativne ekonomije iz Kraljevine Bahrein, koji više od godinu dana sarađuju sa Biotehničkim fakultetom i Univerzitetom u Bihaću.

Ublažavanje migracija, smanjenje broja kladionica u krugu škola, pomoć u traženju zaposlenja za mlade korisnike javne kuhinje, osnivanje udruženja i poticanje poduzetništva kod mladih izazovi su sa kojime će se suočititimovi formirani na omladinskom inspirativnom forumu. Za Kenana, predsjednika Vijeća učenika bihaćke gimnazije i Minelu, studenticu završne godine Biotehničkog fakulteta, te sve učenike i studente koji su učestvovali u forumu, ovakva vrsta neformalnog obrazovanja predstavlja priliku da pokažu da mladi u BiH imaju ideje i sposobnost da mijenjaju društvo.

Međunarodni forum mladih samo je jedna od aktivnosti saradnje Biotehničkog fakulteta i Univerziteta u Bihaću sa Institutom inspirativne ekonomije na čelu sa dr. Mohamedom Buhejiem. Domaći stručnjaci i organizatori foruma, inspirisani idejama mladih za socioekomske promjene u društvu, formirali su i Društvo inspirativne ekonomije BiH na čelu sa prof.dr. Azrom Bakrač Bećiraj.

Kako je za RTV USK izjavio dr.Buheji, svi timovi su pobjednici, ali će jedan projekt dobiti najviše ocjene. Projektni tim će se zajedno sa stručnjacima iz Bahreina predstaviti i u drugim državama i bit će model kako raditi sa mladima u području inspirativne ekonomije.

Za predstavljanje omladinskih projekata i promociju foruma posebne zahvalnice dobili su medijski partneri RTV USK i Al Jazeera Balkans.Istaknuto je da je uloga medija u podršci pozitivnim promjenama suštinska.

Unapređenje NVO-a, etike i vrijednosti, kvalitete života i poduzetništva međusobni povezani u cjelinu koja bi značila poboljšanje uslova života, neophodni su kao i suštinski peti element koji predstavlja krajnji cilj – smanjenje odlaska mladih iz BiH. Da razmišljaju inovativno kao i njihovi vršnjaci u cijelom svijetu, ali dobri domaćini turistima i investitorima u BIH, nove generacije su pokazale na ovom forumu, koji je početak neke dobre priče i novog prijateljstva.

rtvusk

Related posts