Bihać: Vijećnici danas o gradnji BBI Galerije

BBI Real Estate je planirao otvoriti BBI Galeriju u Bihaću u septembru, ali neće jer nije dobio dozvolu na vrijeme.

Iako je, prema prvobitnim planovima, BBI Galerija u Bihaću trebala biti otvorena u septembru ove godine, još se nije ni počelo sa izradom tog projekta. Razlog je što Gradsko vijeće Bihaća treba izraditi urbanistički projekt za konkretnu lokaciju, a investitor BBI Real Estate, kako nam je kazao direktor Sead Živalj, nije ranije znao da je to neophodno uraditi.

Osnova

– Gradsko vijeće mora donijeti odluku da se pristupi izradi urbanističkog plana, a o tome bi trebalo biti govora danas na Gradskom vijeću. Izrada projekta bi bila osnova za dalje dobijanje dozvola i saglasnosti, pojasnio je Živalj.

Za izradu ovog projekta BBI Real Estate je spreman odavno i da je dobio dozvolu i da je sve krenulo na vrijeme, u septembru bi Bihać imao BBI Galeriju. Međutim, sada su zaustavljeni i čekaju da dobiju dozvolu kako bi mogli nastaviti s planovima.

Vjera u projekt

– Nije nam drago što se to desilo jer nam projekt stoji blokiran. Rečeno nam je da Vijeću treba oko četiri mjeseca za izradu urbanističkog projekta i tek onda ćemo moći nastaviti. Ne možemo sada napraviti plan zato što nam fali ovih elemenata, kada bismo znali neke pozicije, mi bismo mogli neki naš interni plan realizacije napraviti. U ovoj godini sigurno to neće biti, ali bi trebalo biti u 2018, ali opet ne mogu reći kada tačno. Mislim da je i raspoloženje u Bihaću pozitivno i da će se to sve uspješno realizovati, jer da nismo vjerovali u ovaj projekt, ne bismo ni ulazili u njega, kazao je Živalj.

Iz Gradskog odbora SDP-a Bihać kazali su da su u septembru bili izričito protiv ovog projekta zbog zaštite urbane gradske jezgre i nacionalnog spomenika Fethije, ali su se predomislili, te poručili kako će podržati prijedlog na sjednici. – piše oslobodjenje.

Related posts