Bihać: Saša Ćurguz osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina u Ljutočkoj dolini

Saša Ćurguz je proglašen krivim i osuđen je na 15 godina zatvora zbog krivičnog djela zločini protiv čovječnosti. U izrečenu kaznu zatvora uračunat će se i vrijeme koje je proveo u ekstradicionom pritvoru, kao i vrijeme koje je proveo u pritvoru.

Također, Sud je donio rješenje kojim je Ćurguzu produžen pritvor zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga koji po ovom rješenju može trajati narednih devet mjeseci, a najduže do 30. decembra 2017. godine ili do nove odluke Suda.

U okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Republike Srpske koji je započeo 23. maja 1992. godine na području naselja Ripač, a 10. juna 1992. na ostalom području opštine Bihać i trajao najmanje do kraja jula 1992. godine, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva u naseljima Ripač, Ćukovi, Orašac, Klisa i Kulen Vakuf, znajući za takav napad i znajući da njegove radnje čine dio tog napada, u svojstvu pripadnika Izviđačkog voda 15. bihaćke brigade Vojske Srpske Republike (VRS) počinio progon civilnog bošnjačkog stanovništva zbog nacionalne i vjerske pripadnosti, i to nečovječnim postupanjem i ubistvima.

Ćurguz je oslobođen dužnosti naknade troškova krivičnog postupka, a oštećeni su sa imovinsko-pravnim zahtjevima upućeni na parnicu.

Related posts