Bihać: Promovisana knjiga Mirsada Selmanovića o ratnom periodu 1992/93 godine

U okviru obilježavanja 24. godišnjice formiranuja 5. korpusa ARBiH , sinoć je u sali Kulturnog centra promovisana knjiga ratnog komandanta Mirsada Selmanovića o ratnom periodu 1992/93 godine.

Opisane su patnje i dešavanja kroz koja su prolazili borci 5. korpusa na samo nekoliko kilometara od Bihaća udaljenom mjestu. Promociji je prisustvovao veliki broj Selmanovićevih saboraca, te predstavnici lokalnih i kantonalnih nivoa vlasti.

Većini Bišćana, ali i borcima iz drugih gradova, koji su prisustvovali promociji knjige Mirsada Selmanovića, poznata je tematika. Kroz nju su opisane bitke i mnogi tragični događaji na Grabežu, mjestu koje je bilo presudno za odbranu grada Bihaća.

Akcent je stavljen na 1993. godinu, kao godinu izdaje, navodi autor. Knjiga je namijenjena široj čitalačkoj publici, a predstavlja i historijski dokument dešavanja u određenim prostornim i vremenskim granicama. Govori o običnim ljudima, koji su dali ogroman doprinos u odbrani Bihaća, a samim tim i tadašnjeg Bihaćkog okruga.

„Prisjećati se izuzetno teških ratnih dešavanja, vremena u kojem sam izgubio mnoge saborce i prijatelje, nije nimalo jednostavno“, priča Selmanović.

Uprkos tome, istina se mora znati i prenositi na buduće generacije. Nažalost, ono što nije napisano i dokumentovano polako se zaborfavlja i nestaje, a mi to ne smijemo dopustiti, ističe ratni komadant.

Autor knjige već radi i na izdavanju njenog drugog dijela sa istom ratnom tematikom, u periodu 1994/1995. godina. – piše rtvusk.

Related posts