Bihać: Predstavljen USAID-ov projekt unapređenja radne snage i pristupa tržištima

U Privrednoj komori Unsko-sanskog kantona (PKUSK) danas je predstavljen USAID-ov Projekt unapređenja radne snage i pristupa tržištima (USAID WHAM projekat), a domaćoj poslovnoj zajednici detaljno su prezentirane njegove grantovske linije.

Projekt unapređenja radne snage i pristupa tržištima, finansiran od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), trogodišnji je program koji ima za cilj povećanje broja radnih mjesta i nivoa prihoda kroz unapređenje trgovinske ekspanzije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i regionalna tržišta.

“Projekt će vršiti tri vrste intervencija za tri vrste grana industrije – metaloprerade, drvoprerade i proizvodnje tekstila. Privredni subjekti moći će aplicirati na grantove za tri vrste intervencija, a radi se o implementaciji novih standarda kvalitete koji će poboljšati njihovu konkurentnost na inozemnom tržištu, druga vrsta intervencije je edukacija radne snage i treća implementacija određenih marketinških alata”, rekao je Nihad Šušnjar iz Privredne komore USK.

On je istakao da je ovo već treći projekt koji Privredna komora USK implementira s USAID-om u posljednjih deset godina.

“Interes je jako dobar jer se radi o grant sredstvima kojima će firme biti direktno podržane za implementaciju navedenih intervencija u naredne tri godine. Pozivi privrednicima bit će raspisani već nakon Nove godine i moći će aplicirati za navedena sredstva”, istakao je Šušnjar.

Kako je poručeno s današnje prezentacije, krajnji cilj USAID WHAM projekta je povećenje izvoza za 30 posto u podržanim preduzećima i stvaranje 1.545 novih radnih mjesta. – piše Klix.

Related posts