Bihać: Plasteničarskom proizvodnjom do samozapošljavanja

Grad Bihać uputio je javni poziv za dodjelu plastenika od 100 kvadratnih metara sa pratećom opremom svim zainteresiranim licima koja se dosad nisu bavila ovakvom vrstom proizvodnje.

Ovaj poziv namijenjen je prvenstveno socijalno ugroženim porodicama i mladim osobama koje su nezaposlene ili imaju minimalna primanja.Tako će se nastaviti, iako u smanjenom obimu, trend onih koji se okeću proizvodnji u zatvorenom prostoru. Javni poziv za prijavu završava 8. marta a svi zainteresirani ukoliko budu izabrani moraju osigurati oko 500 KM,dok će ostatak sredstva u jednakom iznosu sufinasirati Grad i humanitarna organizacija „Muslim Aid“.

Posjetili smo poljoprivrednike koji su u ovom poslu već nekoliko godina, a koji kao najveći problem ističu nisku cijenu svojih proizvoda.

S proizvodnjom u plastenicima Emir Mahmutović iz Bihaća počeo je 2013 godine. Uz finansijsku pomoć prijatelja i rodbine danas posjeduje 2600 kvadrata. Ističe da je nekadašnja ekspanizija plastenika u USK smanjena, ali da zainteresiranih još uvijek ima.

I porodica Selmanović, iako se već dugi niz godina intenzivno bavi poljoprivredom, tek odnedavno je krenulai s ovom vrstom proizvodnje.

Kao i kod drugih proizvođača najbitnija je cijena koja bi trebala vratiti uloženo, ali i donijeti zaradu. Ipak domaći proizvođači još uvijek su nezaštićeni zbog velikog uvoza koji njihove proizvode čini nekonkurentnim.

Iako se u posljednje vrijeme kantonalni poticaji isplaćuju redovno, sredstava za ovu namjenu jednostavno nema dovoljno. Oko 3,5 miliona ili 3% iz budžeta USK ide za sve vrste poljoprivredne proizvodnje što je još uvijek daleko od planiranih 6%. Zato će dodjela novih plastenika, koliko god skromna,nekim porodicama značiti barem skromnu zaradu. – piše RTVUSK.

Related posts