Bihać: Obilježena 24. godišnjica stradanja civila u Duljcima

U MZ Orašac, zaseok Duljci, obilježena je 24. godišnjica od stradanja oko 40 mještana sela Orašac, Ripač te okolnih naselja koji su maltretirani, a potom ubijeni. Najmlađa žrtva u Duljcima tog 23. septembra 1992. godine je trinaestogodišnja Aldina Vojić. Mjesto stradanja posjetili su predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti USK i Grada Bihaća te brojni mještani koji su polaganjem cvijeća i učenjem fatihe odali počast svim nedužno ubijenim stanovnicima Ljutočke doline.

Adnan Kolaković imao je samo šest godina kada je ostao bez oba roditelja. Majka je ubijena u šljiviku 23.septembra, a samo dan poslije na kućnom pragu ubijen mu je otac. Još uvijek nije pronašao posmrtne ostatke svojih roditelja. Nemoćan da bilo šta uradi po tom pitanju Kolakoviću ne preostaje ništa drugo nego da se sa sjetom prisjeća svojih najmilijih.

Istog dana, prije dvadeset i četiri godine, među brojnim ubijenim Ljutočanima bio je i Hamza Vojić. Njegova supruga Fatima još uvijek traga za posmrtnim ostacima svoga supruga.

Prema riječima Ibrahima Begića, predsjednika MZ Orašac ovaj zločin je posebno zastrašujući zbog činjenice da su počinioci ovog zlodjela, nakon ubistva, tijela civila stavili na hrpu i zapalili.

Tužilaštvo USK otkrilo je počinioce ovog zločina. Odlukom suda u Bihaću, Jovica i Zoran Tadić osuđeni su na po 12 godina, Zoran Berga i Željko Babić na po 11, a Goran Mihajlović na 10 i po godina zatvora zbog učešća u ubistvima bošnjačkih civila počinjenih u septembru 1992. godine na području Orašca.

rtvusk.ba

Related posts